У Херсоні відкрили виставку, присвячену подіям 1917-1921 років

10 Квітня 2017 06:10

Днями у приміщенні державного архіву Херсонської області відбулось відкриття виставки архівних документів «Українська революція 1917-1921 рр.: документальні пам’ятки». В експозиції представлені документи із фондів державного архіву області та центральних державних архівних установ України.

Як повідомляють в обласному архіві, документи створюють цілісну картину революційних подій на Херсонщині, як складової частини Української революції 1917-1921 рр. «Представлені документальні пам’ятки, що характеризують як дії центральних органів влади, так і місцевих установ і організацій доби національних змагань. Це універсали, закони, постанови, накази, обіжники, телеграми, які відображують першочергові заходи уряду щодо введення в обіг українських грошових одиниць, зняття символів Російської імперії, визнання української мови державною, випуск власних поштових марок тощо. Протоколи регіональних з’їздів відображують розвиток національної ідеї від культурно-територіальної автономії до самостійної держави», – повідомляють в архіві.

Окрім того, в експозиції представлені документи місцевих органів влади, урочисті обітниці службовців на вірність Українській Державі, документи про вивчення української мови, письма і діловодства. Архівні документи описують діяльність української громади в Херсоні. На окремих фотографіях збереглися автографи українських митців і просвітників. Виставка також розповідає про видавничий проект Херсонського товариства «Українська книгарня» із друкування «Українського Євангелія», яке розповсюджувалось по всій Україні. Відвідати виставку в державному архіві Херсонської області можна до 20 квітня.

Іван АНТИПЕНКО, «День»