На Херсонщині завершили будівництво дамби через Північно-Кримський канал

5 Квітня 2017 08:20

ФОТО TAVRIA24.NET

У Каланчацькому районі Херсонської області завершилось будівництво споруди, що має збільшити кількість зрошувальних земель у прилеглих районах та ефективно обмежити подачу дніпровської води до анексованого Росією Криму.

Нагадаємо, після анексії Криму цілісність роботи унікального гідротехнічного комплексу, який забезпечував водою півострів, було порушено. Самопроголошена кримська влада не уклала відповідної угоди з Держводагентством і не розрахувалася з боргами за перекачування води (близько 1,5 млн гривень). Натомість здійснювався несанкціонований забір води. У зв’язку з цим Україна перекрила надходження води через Північно-Кримський канал за допомогою тимчасової дамби із мішків з піском. Втручання в роботу каналу негативно вплинуло на подачу води і в сусідніх районах Херсонщини.

У жовтні минулого року уряд ухвалив рішення про надання коштів у сумі 15,6 млн гривень для завершення будівництва гідротехнічної споруди на Північно-Кримському каналі. Після запуску, приблизно за 35 днів, вода наповнить весь канал для нормального функціонування зрошувальних систем області, які на 98% готові до експлуатації. Після відкриття дамби, прогнозують у Херсонській ОДА, на 13,8 тисяч га збільшиться кількість поливних земель у Херсонській області. Північно-Кримський канал обслуговує шість управлінь водного господарства та майже дев’яносто фермерських господарств.

Іван АНТИПЕНКО, «День»