Редактор херсонської газети «Вгору» – про закриття паперової версії тижневика

27 Березня 2017 06:10

Днями на сайті тижневика «Вгору» з’явився редакційний матеріал «До читачів», у якому йдеться про рішення редакції припинити видавництво паперової версії газети. Журналісти «Вгору» говорять про низку мотивів, через які вони прийняли це непросте рішення. Передусім – це фінансовий чинник.

«Останнім часом видання «Вгору», як і багатьох інших газет, в контексті тотального подорожчання стає дедалі економічно складнішим. Лише деякі часописи, що існують на кошти партій та олігархів,  не переймаються фінансовими клопотами. Однак справді незалежні від олігархів, політиків, чиновників газети, на жаль, не можуть бути незалежними від загальних тенденцій в економіці країни…» – пишуть журналісти «Вгору».

Отже, редакція вирішила перейти виключно в електронний формат. «І сьогодні, зваживши всі «за» і «проти», ми з суто економічних міркувань змушені тимчасово відмовитися від друкованої версії газети «Вгору». Відтепер вона виходитиме в електронному варіанті. Ми збережемо всі наші рубрики – журналістські розслідування, аналітичні статті, фоторепортажі, спортивні коментарі. Ви й надалі зустрічатимете на наших сторінках імена авторів, котрі заслужили у читачів авторитет і визнання… Ми й надалі намагатимемося робити наш часопис за взірцями високої журналістики – чесним, актуальним і гострим», – ідеться в редакційному зверненні до читачів.

«В УКРАЇНІ РОБОТА ЗМІ ТАК І НЕ СТАЛА БІЗНЕСОМ»

«В Україні робота засобів інформації так і не стала бізнесом. За кордоном створено закони, за якими видавець не може продавати свою продукцію дешевше від її собівартості. Тобто всі видавці грають за єдиними правилами. У нас відсутність такої законодавчої бази робить інформаційний простір привабливим для олігархів. Вони утримують збиткові газети і телеканали, не рахуючись із затратами, гальмуючи чесну конкуренцію серед медіа, – коментує редактор «Вгору» Леонід БОНДАРЧУК. – Ми завжди намагалися діяти професійно, за законом, не публікували «джинсу». Однак така політика неприйнятна для багатьох рекламодавців. Наприклад, ми відмовляємось від відверто сепаратистських рекламних текстів, а потім із подивом зустрічаємо цю рекламу в інших херсонських газетах… Вони не перебірливі, готові ставити будь-що, аби за це платили. Газета, яка тримає планку, має притомну редакційну політику, свої принципи,  не вигідна таким рекламодавцям. Мене якось запитали: ти надрукуєш статтю від «Опозиційного блоку»? Я сказав: так, якщо там будуть цікаві роздуми, реальні пропозиції щодо порушених проблем і з позначкою «реклама». Але їх це не влаштовує. Таким чином, дотримуючись певної позиції і принципів, граючи за правилами, ми стали заручниками проблемного українського медіаринку, де, здається, не діють жодні правила».

РОЗВИВАТИ САЙТ

«Усі журналісти, які працювали в газеті, тепер писатимуть для сайта, ми нікого не звільняємо. Це професійні люди, з чітко поставленими принципами роботи, яких ми довго виховували. З такими принципами, гадаю, вони не зможуть працювати в іншій херсонській пресі, – говорить Леонід Бондарчук. – Ми бачимо тенденцію, що газету читає дедалі менше людей, і це – люди середнього та старшого віку. Вся молодь – в інтернеті. Тому ми вирішили зробити цей складний крок, але краще його зробити раніше і зараз розвивати функціональність сайта, наповнювати його цікавим змістом, бути оперативнішими. Так само будуть нові гострі розслідування, репортажі, оригінальні фото, цікаві тексти про культуру, краєзнавство, соціальні теми тощо. Говорячи терміном із фігурного катання, паперову версію ми «відкатали» на «відмінно». Ми залишимось такими ж, але тепер – в електронному форматі».

ДОВІДКА «Дня»

Незалежний громадсько-політичний тижневик «Вгору» започатковано в жовтні 2002 року Херсонською міською асоціацією журналістів «Південь» та Херсонським обласним фондом милосердя і здоров’я. Шеф-редактор – правозахисниця Алла Тютюнник. Редактор – Леонід Бондарчук. «Вгору» – чи не єдине друковане видання в області, яке власними силами проводить і публікує журналістські розслідування. На базі газети створено першу в області Агенцію журналістських розслідувань «АЖУР «Вгору». Багато уваги на сторінках видання приділяється питанням прозорості та підзвітності міської влади, правозахисній темі, прозорості формування й використання місцевих бюджетів, контролю за законністю та ефективністю використання майна громади м. Херсона, ефективності роботи правоохоронних і судових органів, пенітенціарної системи, комунального сектору та запровадження енергозберігаючих технологій. Значну увагу видання приділяє темі АТО, анексії Криму, волонтерській роботі, в якій задіяні й самі журналісти «Вгору».

Іван АНТИПЕНКО, «День»