Чи зашкодить херсонським аграріям будівництво дамби на Північно-Кримському каналі?

25 Березня 2017 08:10

Північно-Кримський канал після анексії Криму, архівне фото

Після спорудження на Північно-Кримському каналі постійної дамби, яка перекриватиме надходження дніпровської води до анексованого Криму, у аграріїв Херсонської області не виникне проблем із забезпеченням водою. Про це кореспонденту Крим.Реалії розповів начальник управління Північно-Кримського каналу Олександр Романенко.

За його словами, дамба побудована на 75 %, вже здійснили технічний пуск води.

«Ми зробили це зараз, оскільки аграрії, особливо рисівники, переживали, що роботи завадять весняній посівній кампанії. Думаю, такі проблеми не виникнуть. Води для зрошення в каналі достатньо. Приблизно через місяць зрошувальна система регіону зможе функціонувати в повному обсязі», – сказав Романенко.

Як повідомили в Херсонській облдержадміністрації, у червні 2015 року Кабінет міністрів України виділив для будівництва капітальної споруди дамби на Північно-Кримському каналі 53 млн. грн.

Північно-Кримський канал був побудований в 1971 році для зрошення полів посушливих районів Криму. Починається з Каховського водосховища, доходить до Керчі. Довжина – 402,6 км.

Після анексії Криму Росією Україна припинила подавати воду на півострів по Північно-Кримському каналу, що з’єднує головне русло Дніпра з півостровом. Україна забезпечувала до 85% потреб Криму в прісній воді через цей канал.

Через відсутність дніпровської води зрошуване землеробство Криму зазнало значних збитків. З 140 тис. гектарів зрошуваних угідь у Криму в 2014 році залишилося лише 17 тис. гектарів, що поливаються з місцевих джерел. Припинився обробіток рису. Через рік площа зрошуваних земель скоротилася до 13,4 тис. га. Обсяг води, що подається на зрошення, скоротився з 700 млн. куб. м. у 2013 році до 17,7 млн куб. м. у 2015 році.