В ХДУ готуватимуть фахівців з питань програмної інженерії та військового перекладу

17 Березня 2017 08:22

Кабінет Міністрів України схвалив постанову № 133 від 10 березня 2017 року «Про утворення військових навчальних підрозділів вищих навчальних закладів та внесення змін у додаток до Порядку проведення військової підготовки громадян України за програмою підготовки офіцерів запасу». Згідно з документом, у Державному університеті телекомунікацій, Державному вищому навчальному закладі «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана» та Херсонському державному університеті будуть створені кафедри військової підготовки.

Зокрема, в ХДУ готуватимуть фахівців з питань програмної інженерії, економіки, військового перекладу, фізичного виховання, спорту і реабілітації. Як зазначив у коментарі «Дню» ректор ХДУ Василь СТРАТОНОВ, вони зверталися до уряду з таким проханням, готували відповідні документи, вели переговори з військовими спеціалістами і готові рухатись далі.

«Якщо чесно, я сам ще не ознайомився з цією постановою уряду, а ви перші принесли мені хорошу новину, що це рішення уже прийнято, — каже Василь Стратонов. — Так, ми вели роботу в цьому напрямку і тепер почнемо створення загальноуніверситетської кафедри військової підготовки. На кафедрі працюватимуть як військові спеціалісти відповідних напрямків, з якими ми укладатимемо договори, так і викладачі нашого вишу, які після атестації зможуть викладати спеціальні воєнні дисципліни. Якщо це програмна інженерія, то викладачі — з факультету інформатики, переклад — із факультету іноземної філології тощо. Ми обрали саме такі напрямки підготовки, тому що маємо відповідати вимогам часу і спиратися на можливості нашого викладацького складу. Потреба армії у фахівцях постійно зростає, тому буде правильно, якщо ми запропонуємо студентам поряд з основною спеціальністю також освоїти військову».

Іван АНТИПЕНКО, «День»