У Херсонській області побудують мечеті за кошти кримськотатарської діаспори Туреччини

7 Березня 2017 08:20

Мечеть у Новоолексіївці, ілюстраційне фото

Дві непідконтрольні Духовному управлінню мусульман України громади в селах Партизани і Щасливцево Генічеського району Херсонської області побудують мечеті за кошти кримськотатарської діаспори Туреччини. Про це Крим.Реалії повідомила заступник голови Генічеської районної держадміністрації Гульнара Бекірова.

«Землі виділили під дві мечеті. Це села Щасливцеве і Партизани. Оформили їхнє цільове призначення. Приїжджали кілька разів наші дернеки (об’єднання, земляцтва кримських татар Туреччини – КР)», – сказала вона.

За словами Бекірової, після зустрічей представників діаспори з місцевими кримськими татарами підтвердили рішення про фінансування будівництва мечетей.

Активіст регіонального меджлісу кримських татар Наріман Аблязов повідомив, що проекти будівництва та кошторису будуть готові до кінця березня.

Він підкреслив, що мечеті належатимуть громадам сіл Партизани і Щасливцево Генічеського району, які не входять в Духовне управління мусульман України, очолюване Ахмадом Тамімом.

«Хабашити (представники ДУМУ – КР) проти будівництва мечетей. Важко зрозуміти, чому мусульмани можуть бути проти будівництва будинку молитви одновірців», – додав Аблязов.

За словами голови регіонального меджлісу кримських татар Ленура Люманова, визначена компанія-підрядник на виготовлення проектної документації для будівництва мечетей.

«Проектом займаються місцеві, виробничий кооператив «Таврія», – сказав він у коментарі Крим.Реалії.

Рішення про будівництво мечетей на кошти, пожертвувані вихідцями з Криму, які проживають в Туреччині, ухвалили у січні 2016 року на засіданні виконкому Всесвітнього конгресу кримських татар, що проходив у Генічеську.

У Генічеському районі в трьох селищах з чотирьох, де компактно проживають кримські татари, приміщення для молитви контролюються Духовним управлінням мусульман України, яке належить до радикальної течії в суфізмі під назвою «хабашизм». Громади мусульман регіону, що не входять в ДУМУ, є співзасновниками Духовного управління мусульман Криму, створеного в листопаді 2016 року в Києві. Зараз у міністерстві культури України проходить процедура реєстрації нового Духовного управління мусульман Криму.