На Білозерщині стартував проект «Посилення правових можливостей сільських громад»

20 Лютого 2017 11:50

Правові можливості мешканців сільських громад Білозерського району Херсонської області будуть посилені шляхом запровадження додаткових механізмів доступу до безоплатної первинної правової допомоги на базі Білозерського офісу Мережі правового розвитку.

З 1 лютого цього року в Білозерському районі Херсонської області стартував проект «Посилення правових можливостей сільських громад», який реалізується ГО “Білозерський центр регіонального розвитку» за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Проект передбачає не тільки роботу стаціонарної юридичної приймальні Офісу Мережі правового розвитку, а й виїзні консультації в 7 віддалених громадах, які входять до складу Миролюбівської (Радянської) та Федорівської сільських рад Білозерського району. Також виїзди здійснюватимуться в села Томина Балка, Музиківка та Широка Балка.

«Не зважаючи на системну роботу Білозерського Офісу протягом 6 років в селах Білозерського району Херсонської області, попит на безоплатну правову допомогу серед сільського населення не зменшується, – зауважує керівниця проекту Елла Петренко. – Тому ми плануємо спільно з Білозерським бюро правової допомоги проводити спільні виїзди юристів до найбільш віддалених куточків району».

Для просування моделі надання безоплатної первинної правової допомоги за рахунок місцевих бюджетів спеціалісти Офісу планують ініціювати створення робочих груп за участі депутатів місцевих рад та представників громади, які разом з юристами працюватимуть над розробкою пакету необхідних документів для впровадження системи безоплатної правової допомоги в громадах у 2017 році.

Для учасників цього процесу будуть проведені локальні круглі столи з метою вироблення механізмів співпраці (переадресація клієнтів, можливості співфінансування, спільні заходи тощо) та навчальні семінари-огляди чинного законодавства у сфері надання безоплатної первинної правової допомоги, об’єднання територіальних громад та на інші актуальні в громадах теми.

Наразі вже плануються перші круглі столи з обраними сільрадами, під час яких і буде обговорено подальший механізм співпраці влади і громадськості в рамках проекту.

Також Білозерський офіс Мережі правового  розвитку продовжить роботу, розпочату у 5 селах об’єднаної Музиківської громади. За необхідності буде організовано виїзне та дистанційне надання первинної правової допомоги (скайп-зв’язок за участі сільських бібліотек), навчальні семінари для депутатів об’єднаної територіальної громади, юридична підтримка сільської ради щодо впровадження системи безоплатної правової допомоги тощо.

Звертаємо вашу увагу, що для отримання правової допомоги під час виїзду юриста у вищезазначених громадах необхідно попередньо записатися на консультацію по одному з телефонів: (095) 087-48-60, (068) 538-90-06 або 33-7-68. Дата виїзду юриста залежить від кількості бажаючих отримати правову допомогу.

P.S. Офіси Мережі правового розвитку створені та працюють за підтримки програмної ініціативи «Права людини та правосуддя» Міжнародного Фонду «Відродження». Детальніше про діяльність мережі, засади та принципи роботи  читайте на сайті «Правовий Простір».