На Херсонщині скоротили споживання природного газу

3 Лютого 2017 08:33

Укрінформ

Минулого 2016 року за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку, державної субвенції, місцевих бюджетів та коштів підприємств переведено на альтернативні види палива 16 об’єктів комунальної власності. Про це йдеться у розпорядженні голови Херсонської ОДА Андрія Гордєєва «Про підсумки виконання програми підвищення енергоефективності та розвитку відновлювальної енергетики».

Зокрема, переведено з використання природного газу на пелети і брикети дві котельні централізованого теплопостачання в місті Нова Каховка, а також дві котельні в центрах первинної медико-санітарної допомоги в Білозерському та Чаплинському районах. Виконано роботи з модернізації та реконструкції десяти котелень на чотирьох підприємствах комунальної теплоенергетики. Завдяки вжитим заходам збільшено частку сумарної потужності котелень на альтернативних видах палива з 0,2% (на початок 2016 року) до 8%. За результатами проведеної роботи, споживання природного газу за 11 місяців 2016 року, порівняно з аналогічним періодом 2015 року, скоротилося на 15,7 млн куб. м.

Як повідомляють в ОДА, зросла й кількість енергії, виробленої за допомогою відновлювальних джерел. Упродовж 2016 року діючими сонячними та вітровими електростанціями області вироблено 140 млн кВт/год електричної енергії. 2016 року інвесторами введено в експлуатацію чотири сонячні електростанції загальною потужністю 14,8 МВт.

Станом на 1 січня 2017 року частка виробленої електроенергії з відновлювальних джерел склала 11% від загальної генерації, або 7% від загального споживання електроенергії областю. Загалом передбачено до 2020 року довести потужність об’єктів альтернативної електроенергетики на території області до 152,62 МВт, а обсяг електроенергії, виробленої з відновлювальних джерел, — до 22,6%.

Як зазначено в розпорядженні, упродовж 2017 року обласна влада планує посилити заходи, спрямовані на використання відновлювальних джерел енергії, зокрема впровадження проектів із розвитку вітро- та сонячної енергетики. Також до початку наступного опалювального сезону заплановано заміщення газового опалювального обладнання соціально важливих об’єктів обладнанням із використанням твердих видів палива, зокрема альтернативних. Також у планах передбачено скоротити споживання природного газу ще на 10% і повністю обладнати житловий фонд лічильниками теплової енергії.

Іван АНТИПЕНКО, «День»