У Херсоні з’явиться меморіал захисникам України

16 Січня 2017 08:55
ridna.ua

ridna.ua

Після невдалої спроби встановити пам’ятний знак без обговорення влада оголосила відкритий конкурс.

У понеділок, 16 січня, у Херсоні розпочинається прийом пропозицій на кращий проект меморіалу захисникам України. Таке рішення прийнято 11 січня під час засідання робочої наради щодо забезпечення проведення відкритого конкурсу на кращу проектну пропозицію меморіального комплексу на честь захисників незалежної України різних поколінь.

Під час засідання робочої групи представники фахових структурних підрозділів обласної державної адміністрації та міської ради разом з начальником обласної інспекції з охорони пам’яток історії та культури визначили умови та правила проведення конкурсу. Згідно з положенням про конкурс, прийом заявок триватиме до 1 лютого 2017 року. Результати конкурсу планують оголосити 13 березня.

Нагадаємо, на початку грудня минулого року голова Херсонської ОДА Андрій Гордєєв ініціював встановлення пам’ятника українським воїнам різних поколінь. Однак оприлюднений проект меморіалу викликав шквал обурення у ЗМІ і соцмережах. Як писав «День», у поспіху підготовки пам’ятника до Дня Збройних сил України, автори ідеї припустилися кількох грубих ляпів. На плиту нанесли авторський малюнок художника Олексія Бондаренка, не спитавши в останнього дозволу на використання зображення. Крім того, малюнок відредагували, прибравши з оригінального зображення воїна УПА. В адміністрації також хотіли обійти законний порядок встановлення об’єктів благоустрою, не отримавши дозволу з міської ради.

Після активної дискусії і критики такого виконання благої ініціативи Андрія Гордєєва вдалося переконати не поспішати до певних дат, а добре подумати над проектом, залучити фахівців і зробити достойний меморіал, який отримає реальне схвалення громадськості.

Іван АНТИПЕНКО, «День»