Вибори в чотирьох ОТГ Херсонщини: без сенсацій і серйозних порушень

13 Грудня 2016 07:50
МЕШКАНЕЦЬ С. МУЗИКІВКА БІЛОЗЕРСЬКОГО РАЙОНУ ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ ПІД ЧАС ГОЛОСУВАННЯ 11 ГРУДНЯ 2016 РОКУ / ФОТО ІВАНА АНТИПЕНКА

МЕШКАНЕЦЬ С. МУЗИКІВКА БІЛОЗЕРСЬКОГО РАЙОНУ ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ ПІД ЧАС ГОЛОСУВАННЯ 11 ГРУДНЯ 2016 РОКУ / ФОТО ІВАНА АНТИПЕНКА

11 грудня в Україні відбулися перші місцеві вибори у 41 об’єднаній територіальній громаді у 13 областях. Це черговий етап реформи децентралізації в нашій країні. Раніше впродовж 2016 року перші вибори проведено у 25 ОТГ.

У Херсонській області відбулися перші місцеві вибори в чотирьох об’єднаних територіальних громадах: Музиківській, Каланчацькій, Асканії Новій, Хрестівській ОТГ.

У Херсонській області явка виборців на виборах становила — 36,05%.

Громадські спостерігачі і журналісти, які відвідували виборчі дільниці, говорять, що загалом вибори пройшли без сенсаційних результатів і з невеликою кількістю порушень. Так, до виборів відзначали такі порушення, як поширення агітаційних листівок без вихідних даних, порушення строкових процедур в комісіях, агітація членом ДВК за представника своєї партії, «чорний» піар, агітація з наданням виборцям товарів, робіт та послуг. Щодо дня голосування, спостерігачі від громадської мережі ОПОРА повідомляють, що «порушення у більшості громад не мали організованого та системного характеру, хоча і у окремих з них виборчий процес не повною мірою відповідав належним стандартам та вимогам законодавства». Водночас, у Хрестівці зафіксовано випадки перешкоджання спостерігачам. У Каланчаку відзначають практику залучення громадських формувань до охорони порядку на дільницях, що не передбачено законом. А в Чаплинці кандидат на посаду голови ОТГ проводив агітацію території ДВК.

«Ми вимушені констатувати ряд тенденцій цих виборчих перегонів. Втручання політичних сил, їх штабів та юристів є окремим фактором дестабілізації виборів. Це надавання консультацій у розріз з законом, підміна собою офіційних органів, які мають забезпечувати виборчий процес ставить під загрозу його законність, — коментує координатор Громадської мережі ОПОРА в Херсоні Максим Єлігулашвілі. — Також вибори продемонстрували неспроможність політичних сил, включаючи парламентські партії, забезпечити як конкурентність виборчих перегонів, так і організаційне забезпечення виборчого процесу. Незважаючи на зниження рівня застосування адміністративного тиску та ресурсу, окремі випадки, які фіксувались нашими моніторами, ставлять питання про етичність у проведенні агітації та прозорості її забезпечення».

Останні дані з дільниць щодо підрахунку голосів дають можливість назвати переможців на посади голів ОТГ. Так, в Каланчацькій ОТГ переміг Володимир Зінчук (68,7%). У Музиківській — Олександр Лейбзон (54,7%). Головою Асканійської ОТГ обрано Віталія Свінціцького (91%), який був єдиним кандидатом на посаду. А Хрестівску ОТГ очолить Олексій Троян (52,7%). Всі обрані голови ОТГ — позапартійні.

В цілому у виборах до чотирьох ОТГ взяли участь 300 кандидатів. «Батьківщина» — 85 людей, Аграрна партія — 13, «Блок Петра Порошенка» — 10, УКРОП — 10, РПЛ  — 7, Свобода — 1. Більшість з кандидатів були самовисуванцями — 174.

Іван АНТИПЕНКО, «День»