Відключення аналогового сигналу на Херсонщині може зменшити покриття українського ефіру

8 Грудня 2016 08:53
ФОТО WIKIMAPIA.ORG

ФОТО WIKIMAPIA.ORG

Про це в коментарі офіційному сайту Херсонської ОДА заявила директор департаменту з питань внутрішньої та інформаційної політики ОДА Ольга САВЕНКО. За її словами, на сьогодні (з урахуванням покриття аналоговим сигналом), в кількох районах області відсутній національний мовник.

«У районах, прилеглих до тимчасово окупованої АР Крим — південних частинах Скадовського, Каланчацького, Чаплинського, Новотроїцького та Генічеського районів відсутнє національне мовлення. Натомість вони приймають телесигнал з ретрансляційної вежі у Красноперекопську, яка має велику потужність. Така концентрація телевізійного обладнання в єдину систему, яка склалася ще за радянських часів, не враховувала регіональних особливостей мовлення за незалежної України. Зараз же окупаційна влада Криму використовуючи ретрансляційну вежу у Красноперекопську, поширює на ці території заборонені в Україні російські канали, що становить пряму загрозу національній безпеці України», — говорить Ольга Савенко.

Разом з тим, 2017 року, коли вимкнуть аналоговий сигнал, в області залишиться лише 7 із 11 телепередавачів, що може негативно вплинути на поширення українського ефіру у віддалені райони Херсонщини. «Цією ситуацією може скористатися ворог», — зазначає чиновниця.

Нагадаємо, проблеми з покриттям українського теле— і радіомовлення на Херсонщині почалися 2014 року, після окупації АР Крим Росією. Прилеглі до півострова райони вільно отримують сигнали російських пропагандистських медіа. Протягом майже трьох років військової та інформаційної агресії РФ в Україні, на рівні ОДА і уряду задля вирішення проблеми зроблено небагато.

У червні цього року в ОДА представили стратегію розвитку телерадіомовлення. Із успіхів стратегії можна відзначити лише встановлення за рахунок приватного інвестора телевежі у Генічеському районі, яка незабаром дозволить розширити покриття українського радіомовлення на Херсонщині та у північні райони Криму. До зведення нової телевежі такий сигнал подавався через вежу «Укртелекому».

Як область буде реагувати на нову проблему — відключення аналогового мовлення? Про це «День» запитав у Ольги Савенко. «Ми будемо добиватися того, щоб з обласного бюджету виділили кошти на моніторинг, який покаже, де у нас «цифра» і як приймається сигнал, — коментує Ольга Савенко. — Далі, за результатами моніторингу, ми будемо домовлятися із «Зеонбудом», ТОВ «Мітріс» чи іншими провайдерами про заповнення «білих плям» в українському мовленні. Готуватися потрібно вже зараз, щоб через рік не довелося плакати, що у нас немає потужності цифрового сигналу».

Іван АНТИПЕНКО, «День»