Сьогодні херсонцям покажуть п’ять фільмів фестивалю Docudays UА

5 Грудня 2016 10:22

15267954_1225489364185332_9144164191137893326_nЗ 5 по 11 грудня Херсонщина прийматиме 13-ий Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA.

Сьогодні, 5 грудня, херсонці матимуть змогу переглянути п’ять фільмів:

“Остап”

Фільм про двох братів: один із них у Львові вдома, інший – у полоні в Донецьку, лежить у лікарні після останніх боїв за донецький аеропорт. Вони обидва вірять, що ще зустрінуться.

“Крим SOS”

Фільм з циклу «Енциклопедія Майдану». Режисер Сергій Лисенко.

У перший день російської окупації півострова кримські активісти створили сторінку з такою назвою у Facebook, щоб надавати оперативну та перевірену інформацію про ситуацію в Криму. Нині Крим SOS надає екстрену гуманітарну, правову, психологічну допомогу внутрішньо переміщеним особам, бореться за повернення Криму Україні.

“Канцелярська сотня”

Фільм з циклу «Енциклопедія Майдану».

Втікаючи з країни, президент Віктор Янукович намагався знищити всі свідчення про корупційну діяльність свого уряду. Щоб врятувати утоплені, порізані, обгорілі документи й притягнути до відповідальності злочинців при владі, журналісти та волонтери організували Канцелярську сотню, яка з найдрібніших клаптиків зо дня в день складає повноцінні докази злочинів.

“Мова”

Фільм з циклу «Енциклопедія Майдану».

На Сході й Півдні України багато людей не володіють українською мовою. Активісти організовують безкоштовні курси для всіх охочих, а також привозять у міста й містечка книжкові ярмарки, музичні гурти, проводять зустрічі з письменниками.

“Українські шерифи”

Неначе птах, в’ється у повітрі невеличкий український прапор, прикріплений до автомобіля двох «шерифів», обраних громадою села на півдні України.

Шерифи рятують жінку від анаконди, вселяють бездомного Колю в порожню хату – щоб він, нарешті, став людиною, вберігають неписьменного Індіанця від неминучого арешту.

Непроглядні зимові тумани. На сході країни йде війна. Чоловікам приходять повістки в армію. Діти пишуть листи воїнам і збирають передачі з консерваціями й теплими шкарпетками. У селі з’являється сепаратист.

Країна для цих людей – це їхнє село.

Настає весна – і життя буяє з новою силою. Шерифи фарбують в золотий колір пам’ятник радянському солдату – переможцеві війни попередньої. Навесні вони за традицією святкують День перемоги, хоча до перемоги в цій війні ще дуже далеко.