Що на меті в херсонських «громадських діячів» у сфері освіти?

28 листопадаа 2016 06:22
ФОТО KORDI.INFO

ФОТО KORDI.INFO

Після анексії Криму Росією у 2014 році настрої мешканців Херсонщини були тривожними. Але рішучими. Спроби агентів російського впливу провести тут шабаш «русской весны» провалилися, а нечисленним активним сепаратистам з триколорами недвозначно натякнули, що в Херсоні псевдореспублік за сценарієм Донбасу – не буде.

Після насичення регіону підрозділами ЗСУ і прикордонниками, кількох резонансних затримань російських шпигунів силами СБУ стало зрозуміло, що на пряме вторгнення до Херсонщини Росія навряд чи наважиться. Та й жахи війни на Донбасі остаточно переконали більшість херсонців, хто є головний зовнішній ворог і які руйнування несуть містам сепаратисти під проводом Росії.

Разом з тим, важливість області для анексованого Криму переоцінити важко. Це і водопостачання, і електроенергія, і численні економічні зв’язки з усією материковою Україною. Тож даремно сподіватися, що Росія залишить Херсонську область та весь південь України у спокої. Тільки методи нав’язування своїх інтересів ідеологи «русского мира» вибрали нові. Значно підступніші.

ОСВІТНІЙ ФРОНТ

Не треба бути військовим експертом, аби розуміти: відкрита війна з використанням важкої наземної техніки, авіації і тисяч військових – в десятки разів дорожча, ніж тиха окупація, яку можна проводити за рахунок збурення суспільних настроїв і зростання невдоволення діями української влади через інформаційні фейки (приклад – ситуація з газопостачанням Генічеська).

Значно далекогляднішою є кампанія з легалізації проросійських активістів через соціальну сферу. Наприклад – освіту. А саме – у темі так званих поборів у школах. У Херсоні протягом 2016 року цим активно займається нещодавно створена ГО «Громадська безпека і розвиток» (ГБР). Під час презентації організації  в листопаді минулого року активісти заявили, що їхня мета – «показати приклад, скоординувати і взаємопідсилити звичайних людей, готових до боротьби з «системою» за вирішення конкретних, реально існуючих проблем».

ХТО Є ХТО

Здавалося б, нічого небезпечного у «громадській безпеці», а тим паче у «розвитку» і об’єднанні громадян в ГО немає. Якщо не знати, хто зайнявся безпекою херсонців. Очолив ГБР Олександр Гуляєв. До подій Революції Гідності він координував місцевий осередок організації «Український вибір» Віктора Медведчука, а також був очільником проросійського руху «Нова Слов’янська генерація». До речі, ГО «Громадська безпека і розвиток» не створена як нова ГО, а взяла нову назву і була перереєстрована з тим же кодом ЄДРПОУ, змінивши назву з ГО «Нова Слов’янська генерація». З відомих публічних виступів НСГ – промова очільника ГО Олександра Гуляєва на обласній ДТРК «Скіфія» із закликом радикально розібратися з протестувальниками на Майдані. Відеозвернення видалено з інтернету, але залишився текст заяви  за підписом того ж таки Гуляєва. В ній, зокрема, сказано: «Громадська організація «Нова Слов’янська генерація» вимагає від Президента України, Кабінету Міністрів, Верховної Ради України негайно розірвати дипломатичні відносини зі Сполученими Штатами Америки і Німеччиною, оголосити всіх співробітників посольств цих держав персонами «нон грата» в Україні… Впевнені, що такий рішучий крок врятує народ України від громадянської війни, тому що саме уряди Сполучених Штатів Америки та Німеччини є організаторами конфлікту в Україні, який де-факто переріс у громадянську війну. Ми вважаємо, що справжня мета Барака Обами і Ангели Меркель – це дестабілізація ситуації на території України, розпалювання міжнаціональної ворожнечі і громадянської війни з метою подальшого «експорту» війни на територію Російської Федерації». Після анексії Криму Гуляєв був серед запрошених на Ялтинську конференцію, в ході якої обговорювали «майбутнє Новоросії». Серед учасників були такі терористи як Олександр Бородай, Олександр Мозговий, Ігор Стрєлков…

Разом із Гуляєвим ГБР у Херсоні представляли Тетяна Томіліна і Геннадій Шнабський. За кілька місяців до цього Томіліну зі скандалом звільнили з посади директора ліцею при Херсонському держуніверситеті. Справа набула резонансу через відкриту підтримку Томіліною псевдореспублік «ДНР» і «ЛНР». Після розслідування в управлінні освіти і низку публікацій у ЗМІ Томіліну звільнили. Але вона швидко повернулася до однодумців у ГБР, з якими раніше проводила спільні заходи у своєму ліцеї. Томіліна почала експлуатувати тему, що в Херсоні нібито діє секретна лабораторія Пентагону США (!), де зберігають особливо небезпечні віруси. Це, на думку Томіліної, може спровокувати в місті «новий Чорнобиль». Інформація виявилась фейком. Колишній працівник УБОЗу Геннадій Шнабський також був помічений у поширенні сепаратистських матеріалів через соцмережі і відкриту підтримку політики Путіна. Незабаром усі згадані «громадські діячі» почистили свої акаунти у соцмережах і завзято почали працювати з темою поборів у школах.

ІНСПЕКЦІЇ В ШКОЛАХ

Джерела фінансування ГБР – невідомі, про них можна лише здогадуватися. Але тему для своєї діяльності «активісти» обрали дуже вдало. Справді, у кого може викликати заперечення факт, що діти повинні навчатися у комфортних умовах, а красти батьківські гроші – злочин? Тим паче, проблема непрозорого використання коштів, які заклади освіти збирають з батьків, справді існує. І ця проблема стосується людей різного віросповідання, політичних поглядів, позиції щодо історії і мови. Ці теми часто роз’єднували українців. Але добробут дітей – ніколи.

Гбрівці почали ходити по школах міста з вимогою показати, як використовуються кошти батьків, як харчуються і почуваються діти. Ними проведені кілька круглих столів, зустрічей з депутатами, в тому числі у стінах міської ради. Досі проводяться недільні школи для батьків. Актуальна тема знайшла підтримку деяких чиновників і представників батьківських комітетів. Після резонансу в ЗМІ і закликів деяких депутатів міська рада Херсона навіть прийняла тимчасову заборону на збір коштів у закладах освіти для додаткового вивчення ситуації.

Окремі громадські діячі також зацікавились проблемою і запропонували свої шляхи вирішення. Про один із них писав «День». Це – створення програмного забезпечення для сайтів шкіл, через яке в електронному форматі можна контролювати суми внесків від батьків, бачити історію надходжень, поточні проблеми школи і класу, оплату послуг, підрядників, чеки і навіть результат виконаних робіт. Про тотальну заборону вносити кошти у фонди шкіл не йдеться, адже це незаконно, та й відмовити батькам у покращенні умов для навчання їхніх дітей ніхто не в праві.

ПОЗА ЗАКОНОМ

Однак дії гбрівців і їх інспекції в школах – незаконні. Згідно з українським законодавством, громадським організаціям не можуть надаватися владні повноваження, окрім випадків, визначених окремими законами. ГО можуть залучатися до процесу формування і реалізації державної політики. Однак ГО не мають права інспектувати готовність навчальних закладів до навчального року. Для цього є органи контролю, визначені законами України. Органами громадського управління є ради дошкільних навчальних закладів або піклувальні ради, які можуть розглядати, контролювати у тому числі й питання організації харчування дітей.

Окрім того, Міністерством освіти і науки України у листі «Щодо забезпечення безпеки вихованців, учнів та студентів» від 04.09.2014 № 1/9-444 рекомендовано посилити контроль за перебуванням на території навчальних закладів, особливо у приміщеннях, осіб, які не причетні до проведення навчально-виховного процесу (тобто будь-яких осіб), та зобов’язати керівників навчальних закладів посилити режим безпеки для недопущення внесення у приміщення вибухонебезпечних та інших предметів, що можуть завдати шкоди здоров’ю і життю дітей та працівників навчального закладу.

ВИХІД У МЕДІА

Протягом кількох попередніх місяців Гуляєв і команда проводять активну роботу з медіа. Так, у місцевій газеті «Гривна» чи не в кожному номері виходять матеріали про нові «дослідження» активістів ГБР у школах. У газеті йдеться про нібито проведене ними дослідження психологічного стану старшокласників у кількох школах Херсона. «Почти 53% ребят – в риске суицида», «85% учеников не доверяют семье, стране, школе», «это – психологическая смерть» – такими лякливими тезами і заголовками переповнені тексти від ГБР. Кілька місцевих інтернет-видань свідомо чи ні поширюють ці тези, не вдаючись до подробиць з минулого цих діячів.

Активна кампанія у херсонських школах не могла бути локальним проектом. 10 листопада Олександр Гуляєв презентував «Всеукраїнський батьківський рух». Дивно констатувати, що таким особам дали виступити у Кризовому медіа-центрі в Києві. Тут Гуляєв заявив, що їх кампанія проти шкільних поборів знайшла відгук в інших містах України і активісти вирішили об’єднатися «для захисту своїх прав» і «викорінення корупції по всій країні». Гуляєв заявив про низку цілей їхнього руху. Одна з них – створити наглядові ради при кожному управлінні освіти з числа батьків, які не входять до батьківських комітетів, з функціями контролю фінансово-господарської діяльності комунальних підприємств. Навіщо?

ГІБРИДНА ВІЙНА В ДІЇ

«Діяльність таких організацій як ГБР є проявом тієї самої гібридної війни, про яку ми всі чули, але не бачили. Саме так вона і виглядає. Інформаційні виклики гібридної війни є доволі різними за своєю природою і мають як локальний/короткостроковий вимір, наприклад, інформаційна окупація окремих регіонів, поширення безпрецедентних обсягів дезінформації та пропаганди, так і більш абстрактний/довгостроковий вимір, як приміром зневіра серед громадян, – коментує «Дню» радник херсонського міського голови з інформаційної політики Катерина ГАНДЗЮК. – Сьогодні ГБР, за допомогою газети «Гривна» та інших ЗМІ, які поширюють їхні тези і меседжі, саме це і робить – переконує суспільство, що держава шкодить нам, що наші діти в небезпеці, що школа, як державна установа не виконує свою функцію. ГБР знищує авторитет школи як державної інституції. Вважаю, що в даній ситуації треба реагувати жорстко. Школам – не порушувати закон і не пускати сторонніх осіб до дітей. Медіа – ігнорувати їх по суті. Бо це той випадок, коли messenger is the message. Враховуючи, хто це говорить, абсолютно неважливо, що саме вони хочуть до суспільства донести. Справжня їх мета відома – знищення української держави».

РЕАКЦІЯ ВЛАДИ

Діяльність ГБР не могла бути непоміченою в міському управлінні освіти. Днями стало відомо, що за розповсюдження результатів фейкового дослідження у Херсонському Таврійському ліцеї мистецтв (про суїцидальні настрої дітей) дисциплінарне покарання понесли директор навчального закладу Олександра Альохіна та начальник відділу з питань виховної роботи управління освіти міської ради Валентина Поздняк. Під час анкетування учні відповідали на питання, які не співпадали з попередньо заявленою тематикою. Попри те, що працівник управління освіти та керівник ліцею помітили це, вони не повідомили про інцидент. Наразі ліцей готує позовну заяву до організаторів анкетування та газети «Гривна», яка опублікувала ці дані.

На запитання кореспондента «Дня» щодо діяльності ГБР начальник управління освіти Юрій Ніконов відповідав неохоче. На його думку, кожна ГО має право на життя, а ГБР в чомусь навіть допомагає управлінню, вказуючи на проблеми в освіті. Щодо минулого діячів з ГБР Юрій Ніконов нічого не знає. «Мені, чесно кажучи, нічого вам відповісти. Яка позиція повинна бути в управління освіти до громадської організації? Вона має право на життя згідно з уставними умовами, – говорить Юрій НІКОНОВ. – Якщо вони діють в інтересах освіти, ми їх підтримаємо. А щодо ГБР я не знаю, що вам сказати. Вони направляють нам листи, ставлять певні вимоги. Ми на них реагуємо. Скажімо, були проблеми з одним садочком, ми знайшли можливість підтримати цей заклад. Десь вони праві в питаннях матеріально-технічної бази. А щодо Таврійського ліцею, вони перевищили повноваження. Анкетування було проведено з порушеннями. Ми не проти будь-якої ГО, якщо вони діють згідно з уставом і це приносить користь дітям і вчителям. Тому я ніяк до них не ставлюсь: ні позитивно, ні негативно».

Можливо, все ж управлінню освіти спільно з управлінням юстиції варто звернути увагу на те, хто їм вказує на проблеми в освіті?

Іван АНТИПЕНКО, «День»