Херсонці намагаються зберегти унікальні пам’ятки

20 Жовтня 2016 06:40
Через мистецькі акції херсонці привертають увагу до занедбаних сторожової вежі часів Вітовта, будинку-музею Поліни Райко та маяка на острові Джарилгач.

Фото Івана Антипенка

Фото Івана Антипенка

Днями на Херсонщині відбувся третій етап щорічного фестивалю сучасного мистецтва Terra Futura. Місцеві художники, історики, фахівці з охорони пам’яток, журналісти відвідали одну з найдавніших архітектурних пам’яток на території області — сторожову вежу поблизу села Веселе. Її було збудовано за часів князювання Вітовта, правителя Великого князівства Литовського (кінець XІV ст.). Тут учасники фесту створили арт-майданчик з виставкою художників (Маріанна Таріш, Сергій Сєрко, Єлизавета Шваб, Олена і Максим Афанасьєви та ін.). Тут же грала жива музика у виконанні скрипаля Радіона Красновида, а колектив Insight Dance Group представив хореографічний перфоманс. Тим часом козаки-реконструктори частували гостей кулішем і розповідали про козацькі сторінки історії цього краю.

Як розповіла одна з організаторів Terra Futura Олена Афанасьєва, цього року фестиваль присвячений унікальним пам’яткам, яким загрожує знищення. «Ми відвідали три локації: маяк на острові Джарилгач, будинок-музей художниці Поліни Райко та вежу Вітовта», — розповідає Олена.

Маяк у катастрофічному стані. У Скадовську є ідея перенести частину маяка на набережну міста. «Ми ж наполягаємо, що маяк як пам’ятник історії важливий саме на цьому місці. На початку минулого століття його відвідав Давид Бурлюк і написав тут «Морську повість». Ми побували на острові у вересні з художниками з усієї України, які зробили ілюстрації до цього твору. Роботи художників зібрали в арт-бук».

Наступна локація — будинок Поліни Райко в Олешках. Дім розписаний власницею, яка зазнала тяжких випробувань у житті, а в похилому віці почала малювати на стінах будинку у стилі наїв. Після смерті Поліни Райко будинок занепадає, його власники перебувають за межами країни. «І громадськість, і місцева влада готові долучитися до збереження цього будинку, але проблема в тому, що власники ніяк не відгукнуться на наші ініціативи, — говорить Олена Афанасьєва. — Цьогоріч ми влаштували низку відвідин будинку, аби наголосити, що це місце має бути живим, його треба показувати людям. Протягом двох місяців художники ночували в цьому домі, а потім створили серію робіт «Сни Поліни Райко».

Третій об’єкт — вежа Вітовта. Організатори Terra Futura вважають, що цій середньовічній пам’ятці архітектури загрожує будівництво другої черги Каховської ГЕС, яку планують будувати найближчими роками. «Навіть якщо вежа не постраждає під час будівельних робіт, до неї не буде доступу туристів і науковців, оскільки електростанція перебуватиме під охороною, — продовжує Олена Афанасьєва. — Крім того, вежа буде розташована впритул до води, що може прискорити її руйнування. Насправді, це унікальна пам’ятка, якій мало подібних за давниною навіть у самій Литві. Тому на неї звернув увагу і Почесний консул Литовської Республіки в Україні Віктор Попов, який допомагає нам у кампанії зі збереження вежі та вільного доступу до неї. Історична реконструкція, ленд-арт, виставки, перфоманси — потенціал цього місця величезний. Його не можна втратити, особливо якщо ми говоримо про туризм як стратегічну галузь для Херсонщини».

Іван АНТИПЕНКО, «День»