У Херсоні відкрилася фотовиставка, присвячена сім’ям бійців АТО

18 Жовтня 2016 09:01
Фото з архіву "Дня"

Фото з архіву “Дня”

Експозицію представили у виставковому залі Херсонської організації Національної спілки художників України. «Світлини для героїв» – це благодійний фотопроект Херсонської обласної бібліотеки для юнацтва ім. Б. Лавреньова. Його мета – подарувати учасникам антитерористичної операції на Сході України безкоштовну фотосесію у колі рідних і близьких людей. Героями світлин стали 15 сімей воїнів ЗСУ, Нацгвардії, бійців добровольчих батальйонів та підрозділів МВС.

dsc_0173

«Ми давно надихнулися подібними фотовиставками в інших містах і вирішили, що херсонські герої також без сумніву заслуговують на те, аби їх підтримували і вшановували. Тим паче, у нашому відділі працює бібліотекар, яка займається фотозйомкою, – розповідає ініціаторка фотовиставки, заввідділом мистецтв бібліотеки ім. Б. Лавреньова Юлія КАЛМИКОВА. – Ми хотіли не просто віддячити нашим хлопцям за мир і спокій, які вони забезпечують своєю нелегкою службою, а й звернути увагу на їхні родини. У кожного є батьки, дружини, кохані, діти, які їх чекають і є надійною опорою в житті. Якщо буде гармонія в сім’ї, то і служити їм буде легше. Крім того, херсонцям вкотре хочеться нагадати, що ці бійці і їх родини живуть серед нас. Адже все таки ми часто забуваємо про військових, коли вони повертаються з війни. А підтримка в дома їм теж вкрай важлива».

dsc_0157

Юлія Калмикова розповідає, що героїв для зйомок було знайти непросто, адже багато бійців перебувають у відрядженнях або не завжди хочуть ставати публічними. «Ми почали з батальйону «Херсон», – говорить Юлія. – Ми всі пам’ятаємо, як їх збирали і проводжали на схід, як вони виходили з Іловайського котла… Всі ці спогади ще живі. Легко не було. Але за період спілкування ми майже поріднилися, дізналися історію кожного бійця. Та через постійні відрядження, хлопців не часто вдавалося витягнути на фотосесії. Тому ми долучили учасників АТО зі Збройних сил, Держприкордонслужби, Нацгвардії. Тепер продовжуємо спілкування і домовились продовжувати проект».

dsc_0166

«В основі нашої роботи – величезна подяка бійцям і їх родинам. Процес зйомки був особливим для мене, – каже авторка світлин, бібліотекар Валентина МОІСЕЄВА. – Спочатку герої приходили сковані, десь не довіряли. Але дуже швидко ми порозумілися. Звісно, чоловіки більш сурові, проте через деякий час усі вживалися в роль моделей, особливо діти – розкуті і жваві. Я думаю, що у нас вийшло непогано. Передусім через те, що на знімках – хороші і світлі люди».

Іван АНТИПЕНКО, «День», фото автора