Як зимуватиме Генічеськ?

6 Жовтня 2016 08:53
ФОТО З САЙТА KARTAGORODA.COM.UA

ФОТО З САЙТА KARTAGORODA.COM.UA

Проблеми газопостачання прикордонного з Кримом міста досі не вирішено.

У січні минулого року в українському інформпросторі набула резонансу новина з невеликого курортного міста на Херсонщині. Десятки місцевих і всеукраїнських видань поширили інформацію про те, що мер Генічеська Олександр Тулупов нібито звернувся до президента РФ Володимира Путіна з проханням подати газ з підземних газових сховищ Криму, адже місто замерзає через різке зниження температури.

Річ у тім, що з початку окупації АР Крим Росією Генічеськ забезпечується газом виключно з родовища Стрілкове, що розташоване у Херсонській області. Постачання газу для потреб населення міста в літній період здійснюється за рахунок поточного видобутку на Стрілковому родовищі. Надлишок видобутого влітку газу передавався для тимчасового зберігання в ПХГ Глібовське, що розташоване на території півострова. Взимку український газ відбирався з ПХГ і направлявся в Генічеськ для покриття пікових рівнів споживання.

З 1 січня 2016 року окупаційна влада АР Крим протягом чотирьох діб блокувала подачу українського газу, що зберігався у підземному сховищі Глібовському на території Криму. Звичайно, ніхто Путіну тоді не дзвонив, а відключення Генічеська від газопостачання, яке влаштувала окупаційна влада Криму, вдало розіграла російська пропаганда. Мовляв, мер Генічеська попросив обігріти людей, а добрий Путін змилувався і «відкрив кран». Уся ця ситуація породила чимало жартів у соцмережах, але поставила серйозні запитання українській владі. Як повідомляли в ДСНС, тоді без опалення на кілька днів залишились близько чотирьохсот приватних будинків.

ДОСТУПУ ДО ГАЗОСХОВИЩ НЕМАЄ

Протягом року в Херсонській області неодноразово обговорювали проблему обігріву Генічеська взимку. Місто не підключене до єдиної газотранспортної системи материкової України. Найкраще для Генічеська — протягнути газову гілку з інших районів області або з сусідніх областей. Втім, такий масштабний проект сьогодні є малоймовірним через високу вартість, говорять в Херсонській ОДА. У пресі називали цифри в кількасот мільйонів гривень. Залежність від газосховищ на окупованій території Криму змусила владу думати над альтернативними варіантами. В адміністрації вирішили піти найпростішим шляхом — допомагати соціальним установам Генічеська і власникам приватних будинків установлювати опалювальні котли на твердому паливі. Для цього розробили програму пільгових придбань котлів зі знижкою. В ОДА нам пояснили, що також є розроблений план відключень приватного сектору, який може опалюватися твердим паливом, для того, щоб утримати тепло в соціальних об’єктах. А доступу до газосховища Генічеськ не має. Фактично гарантувати, що цієї зими у Генічеська знову не почнуться проблеми, ніхто не може. Нещодавно це підтвердив і очільник «Херсонгазу» Альберт Зангієв, який заявив, що у спальних районах міста можливі пооб’єктні відключення у разі, якщо температура повітря сягне 12—15 градусів нижче нуля.

СПОДІВАННЯ НА ТЕПЛУ ЗИМУ

Редактор генічеського інформаційного порталу «Новий візит» Геннадій Осьмак говорить, що минулорічні проблеми з газопостачанням змусили людей самим подбати про тепло в оселях, не чекаючи допомоги від влади. «За великим рахунком, проблема не вирішена. Усе залежатиме від погоди. Якщо зима буде теплою, газу вистачить, якщо холодною — почнуться перебої, — каже Геннадій Осьмак. — У школах, дитсадках, лікарнях, інших закладах, які споживають найбільше газу, встановлюють котли під вугілля. Їх буде задієно, коли споживання газу буде надмірним. На це виділено кошти з державного, обласного і районного бюджетів. Але повністю це проблеми не вирішує. Стосовно власників приватних будинків, то люди не чекають допомоги, а теж масово встановлюють твердопаливні котли, купують електрообігрівачі, встановлюють двотарифні лічильники, щоб обігріватися вночі за меншими тарифами. На твердопаливні котли зараз у місті справжній ажіотаж. Люди, які виготовляють їх на дому, мають замовлення на пару місяців уперед. Я сам зіштовхнувся з цією проблемою. Мені пообіцяли зробити котел аж наприкінці листопада. Ну і ціни на них значно зросли, один коштує близько 6 тисяч гривень. Але люди все одно беруть, на пільгову програму, яка компенсує 10% від вартості, не сподіваються. Особисто я не знаю нікого, хто б нею скористався, адже знижка невелика, а оформлення документів займає багато часу».

Іван АНТИПЕНКО, «День»