На Херсонщині збільшать кількість вишок для відновлення українського мовлення у Криму

6 Жовтня 2016 09:21
ФОТО З АРХІВУ «Дня»

ФОТО З АРХІВУ «Дня»

Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення одержала перші частоти для FM-мовлення на Крим і на своєму засіданні 5 жовтня оголосила конкурс для визначення 4 радіостанцій-переможців.

Про це повідомив член Національної ради Сергій Костинський у коментарі Укрінформу.

“Сьогодні насправді відбулася велика подія – прийнято перше рішення про організацію мовлення на територію Криму, бо сьогодні нарешті ми отримали частоти, на які довго чекали. Вони пройшли міжнародну координацію, нас підтримали Туреччина, Румунія, Болгарія, дали нам добро на використання цих частот із застосуванням 5-кіловаттних передавачів. Тож сьогодні ми оголошуємо конкурс і за 3 місяці будемо знати 4-ох переможців – це 4 радіостанції, які будуть мовити на Крим”, – сказав Костинський.

Він додав, що у нас є мовлення на півострів через супутник і кожен кримчанин має можливість дивитися українське телебачення через так звані супутникові “тарілки”. Також у нас є середньохвильове мовлення в Криму, яке охоплює близько 70% території півострова. Але не було цілеспрямованого FM-мовлення на територію Криму, причому мовлення саме кримських радіостанцій. І частоти прораховані безпосередньо  для нової вежі, яку буде побудовано на території Херсонської області, на Чонгарі.

“Це 150-метрова вежа – найбільший об’єкт на півдні Херсонської області, який дозволить нам охопити FM-мовленням чотирьох радіостанцій північ АР Крим, і  зона розповсюдження сигналу буде значно більшою”, – зазначив Костинський.

“Сподіваюся, що скоро ми вже будемо її мати. Будівництво вежі потребує тривалого часу, але є впевненість, що протягом 3-4 місяців це відбудеться. Плюс будуть вирішені ще й технічні питання самих радіостанцій для того, щоб передавати цей сигнал. Тож ми будемо мати нарешті українське мовлення, мовлення кримських радіостанцій на анексовані території. Це безпрецедентно! Це перший крок, перша вежа – в Херсонській області, перші частоти для Криму. Буде більше. Ми над цим працюємо”, – підкреслив член Нацради.

Він додав при цьому, що наступного року заплановано будівництво ще однієї вежі – на Каланчаку, також для мовлення на Крим.

“Я запрошую всі кримські радіостанції, які були змушені виїхати з окупованої території, взяти участь у цьому конкурсі, щоб повернутися до своїх слухачів, які знаходяться в Криму”, – закликав Костинський.

Він нагадав, що цей конкурс і будівництво вежі є стратегічними цілями, які окреслені в Стратегії з розвитку телерадіомовлення в Херсонській області та організації мовлення на Крим, що її Нацрада  розробила разом із Міністерством інформаційної політики, НТКУ, Херсонською ОДА, концерном РРТ, УДЦР та іншими організаціями.

Він також уточнив, що частоти Нацрада замовила Українському державному центру радіочастот. УДЦР їх розрахував і дав на погодження Генеральному штабу Міноборони України. Потім надіслав на міжнародну координацію країнам, які є нашими сусідами по Чорноморському басейну, оскільки радіохвилі розповсюджуються на великій відстані, створюючи перешкоди в інформаційному просторі Туреччини, Болгарії, Румунії.

“Ці частоти пройшли міжнародну координацію, і ми можемо законно сьогодні проводити цей конкурс. І це не можна буде опротестувати, оскільки частоти ми отримали законним чином. Росія не зможе з цим жодним чином боротися. Можливо, глушити цей сигнал з Херсонської області. Але це означатиме для неї великі кошти. Це дуже складно буде робити”, – наголосив Костинський.