Політична криза в Херсонській облраді загострюється

15 Вересня 2016 08:53
unian.ua

unian.ua

Як писав «День» у матеріалі «Формування нової більшості — провалюється», у Херсонській обласній раді почалися серйозні політичні баталії, організатори яких мають на меті відправити голову облради Андрія Путілова (БПП) у відставку й відсторонити президентську партію від впливу на ухвалення важливих рішень. Нагадаємо, спроба провести позачергову сесію 30 серпня — провалилася.

9 вересня в обласній раді відбулося чергове пленарне засідання, як і обіцяв Андрій Путілов. Антипутіловська коаліція вимагала внесення до порядку денного питання про відставку голови облради. У залі тривали бурхливі дискусії на підвищених тонах. Врешті-решт, Путілов покинув залу, а депутати шляхом таємного голосування відправили Путілова у відставку. «За» проголосували 38 депутатів.

Вчора, 13 вересня, депутати від усіх фракцій, крім БПП, прийшли до сесійної зали на чергове засідання. Однак спочатку не змогли потрапити всередину, адже двері були зачинені. Викликали слюсаря, який намагався зламати замок, але не зміг. Тоді екс-депутат, а нині нардеп від «Батьківщини» Юрій Одарченко та його однопартієць, депутат облради Владислав Мангер зайшли в залу через пожежний вхід і виламали двері ізсередини. На засіданні головував очільник фракції «Наш край» Віталій Булюк. Депутати ухвалили рішення передати право підпису від імені обласної ради заступникам голови: Василю Зеленчуку, Віталію Булюку та Оксані Рукавішніковій (БПП). Також ухвалено рішення про створення тимчасової контрольної комісії з вивчення діяльності Андрія Путілова на посаді голови обласної ради. Очолив комісію депутат від «УКРОПу» Олександр Шумей. Невдовзі засідання закрили.

Голови фракцій зібралися на нараду з головою ОДА Андрієм Гордєєвим. Однак губернатор до них не прийшов. Гордєєв виступає проти зняття Путілова, намагається відновити вплив БПП в обласній раді, але поки що це не вдається.

Тим часом Херсонський окружний адмінсуд ухвалив рішення про призупинення рішення обласної ради про відставку Андрія Путілова від 9 вересня. Суд продовжує вивчення справи по суті. Путілов закликав депутатів повернутися в законне поле дискусії, але з ним вести діалог не захотіли. В цей час прихильники БПП і Путілова «розкручують» інформацію про можливість введення військово-цивільної адміністрації на Херсонщині у разі, якщо облрада не схаменеться і не домовиться з Путіловим. У місцевих медіа з’явилися лякливі матеріали про загрозу безпеці регіону через бунт в обласній раді. Саме через це, говорять прихильники Путілова, в області можуть запровадити ВЦА. Для цього нардеп від БПП із Херсонщини Іван Вінник зареєстрував у ВР проект закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо військово-цивільних адміністрацій» № 5111, яким пропонує створювати ВЦА не лише в зонах проведення АТО, а й в інших регіонах.

Іван АНТИПЕНКО, «День»