Тарас Букрєєв: «Стираємо ментальні бар’єри»

5 Вересня 2016 09:55

DN-Wcu73XzEУ Херсоні офіційно відзначатимуть проголошення Акта відновлення Української Держави.

«Починаючи з 2017 року, щорічно урочисто відзначати на міському рівні проголошення Акта відновлення Української Держави (30.06.1941)», — йдеться у рішенні Херсонської міської ради, підтриманому більшістю на останньому пленарному засіданні 31 серпня. Відтепер у херсонських закладах культури і освіти мають проводити виховні години, засідання «за круглим столом» та інші тематичні заходи, приурочені до події. У пояснювальній записці до проекту рішення йдеться: «Проголошений між молотом і ковадлом гітлерівського та сталінського тоталітарних режимів Акт відновлення Української Держави став одним із найяскравіших символів української національно-визвольної боротьби XX століття, що надихав на боротьбу за Українську Самостійну Соборну Державу вояків Української Повстанської Армії, і тепер надихає українських воїнів, захисників східних кордонів України, на боротьбу за відновлення територіальної цілісності нашої держави».

Після прийняття депутатами міськради цього рішення, на кількох інформаційних ресурсах Херсона з’явилися критичні опуси, автори яких тиснули на радянські історичні стереотипи читачів щодо діяльності УПА. А депутати, на їхню думку, ухвалили ганебне рішення відзначати проголошення Акта, в якому згадується ім’я Адольфа Гітлера.

«Акт відновлення Української Держави — визначна подія в нашій історії. Цей документ є невід’ємним кроком на шляху до незалежності, здобутої у 1991 році, і його треба розглядати у контексті боротьби українців за свою державу з часів урядів УНР і ЗУНР, — коментує «Дню» історик Тарас Букрєєв. — Комусь може не подобатися згадування в Акті Гітлера. Але треба розуміти, що на той час українці були одним із найбільших народів Європи, який не мав своєї державності. Цим Актом борці за незалежність хотіли показати це всьому світу, що вони не частина Польщі або СРСР, а окрема нація, що прагне свого твердження. На червень 1941 року багато місцевого населення західної України вітали прихід німецьких військ, адже люди вже 2 роки потерпали від більшовицького терору і сприймали німців, як визволителів, які дадуть шанс на самостійність.

Депутати міськради прийняли дуже правильне рішення. Вважаю, що в історії боротьби за незалежність України проголошення Акту є рівноцінною подією проголошенню Акта злуки УНР і ЗУНР, який ми святкуємо в День соборності. І те, що Херсон підтримав відзначення цієї події вкотре доводить, що наше місто — частина єдиної України. Ми розуміємо, що це наша спільна історія, а не якогось окремого регіону. І таким чином стираємо ментальні бар’єри, які колись нав’язувала радянська, а нині російська пропаганда».

Тарас БУКРЄЄВ, історик, викладач, редактор інформаційного порталу “Рідна Херсонщина”

Коментар взяв Іван Антипенко, «День»