Військові йдуть із «Олешківських пісків»

7 Серпня 2016 16:07
ФОТО UAFACTS.COM

ФОТО UAFACTS.COM

Понад півроку триває конфліктна ситуація між екологами та військовими довкола Національного природного парку «Олешківські піски» на Херсонщині. Кількадесят років тому на великому піщаному масиві на території Олешківського району перебував 241-й військовий полігон. Але 2010 року за президентським указом більша його частина увійшла до створеного тоді нацпарку. Наприкінці минулого року підрозділи ЗСУ знову зайняли частину полігона, заборонивши працівникам нацпарку проводити там свою діяльність. Відповідно, величезна пустеля багато втратила також у плані туристичної привабливості — раніше до неї в будь-яку пору року навідувалося чимало любителів екстремального відпочинку. «День» уже не раз писав про ситуацію з «Олешківськими пісками», зокрема в нещодавньому матеріалі «Олешківські піски» — відвоювали» (№ 123-124 від 15—16 липня ц. р.).

Днями стало відомо, що під час роботи виїзної міжвідомчої комісії, до якої увійшли керівники обласної та районної влади, представники апарату командування Сухопутних військ ЗСУ, екологи і працівники нацпарку, прийшли до спільного рішення, яке влаштовує всі сторони: військові йдуть із території «Олешківських пісків», але розширюють свій полігон в іншому напрямку за рахунок сусідніх Каховського та Олешківського лісгоспів.

«Військовим запропонували нову нелісову територію, яка прилягає до полігона, але не займає території нацпарку. Таким чином, військовий комплекс залишається єдиним, а НПП «Олешківські піски» безперешкодно продовжить свою діяльність, як і раніше», — прокоментував директор Департаменту екології та природних ресурсів Херсонської ОДА Юрій Попутько.

Іван АНТИПЕНКО, «День»