Природно-заповідний фонд Херсонщини збільшився на 120 гектарів

5 Серпня 2016 11:30
visitkherson.gov.ua

visitkherson.gov.ua

Відтепер 120 гектарів у місті Гола Пристань оголошені гідрологічним заказником загальнодержавного значення «Озеро Соляне».

Відповідний Указ № 312/2016 «Про території та об’єкти природно-заповідного фонду загальнодержавного значення» від 27 липня 2016 року видав Президент України.

Таке рішення має на меті збереження та відтворення цінних природних комплексів, різноманітності ландшафтів, генофонду рослинного і тваринного світу, збереження у природному стані окремих унікальних природних утворень, у частині природної території площею

Згідно з Державною стратегією регіонального розвитку на період до 2020 року, до 2017 року в Херсонській області площа земель природно-заповідного фонду має становити 372,6 тис.га (13,1%).

«Крок за кроком досягається намічена мета. Природно-заповідний фонд Херсонщини збільшився на 120 гектара.

Користуючись нагодою, вітаємо всіх з відкриттям ще однієї перлини Херсонщини!

Велика вдячність колегам, однодумцям та всім тим, кому не байдужа доля унікальних та цінних куточків природи! Нових здобутків у справі збереження природи!» – говорить директор Департаменту екології ХОДА Юрій Попутько.

Природно-заповідний фонд Херсонської області має у своєму складі вже 81 територію та об’єкт, в тому числі 15 об’єктів загальнодержавного значення і 66 – місцевого значення.

Відношення площі природно-заповідного фонду до площі області (показник заповідності) складає 10,6%.

Довідка: Соляне озеро у Гопрах має важливе значення як об’єкт з рідкісними цілющими для здоров’я людини властивостями. В його воді (ропі) містяться хлористий, сірчанокислий та вуглекислий натрій, калій, магній, бром, йод. В лікувальному мулі є багато розчинних та нерозчинних сполук, сірководень, каротин, гормони, пеніциліноподібні, фолікулоподібні та інші речовини. На базі озера, що входить до складу заказника з 1889 року працює грязелікарня, а з 1914 року – бальнеологічний курорт, пізніше санаторій «Гопри».