Відпочинок на Арабатці: “плюси” і “мінуси”

16 Липня 2016 12:33
vgoru.org

vgoru.org

На Арабатській Стрілці і в Генічеську, справді, дуже багато відпочиваючих. Хоча не лише “високий сезон”, а й, власне, сам курортний сезон розпочався нещодавно – після в цілому провального через дощову погоду червня.

З кожним разом гарнішає Генічеськ – на міському пляжі з берега прибрали лоточников, стало більше простору, більше моря і побільше порядку.

Більш чистим (у порівнянні з 2007-2010 роками, приміром) стали пляжі Генічеської Гірки і Щасливцевого. Розкидане сміття в деяких місцях є, в самих населених пунктах спостерігав переповнені сміттєві баки. Проте пляжі стали значно чистішими.

З мінусів – на Арабатській Стрілці жахливе транспортне сполучення. Графік руху автобусів між Стрілковим, Щасливцевим і Генічеськом – таємниця за сімома печатками. Їх нема ані в салонах автобусів, ані на зупинках, “і біля сільради ніде нема” – сказали мені люди в Стрілковому. Деякі автобуси ходять взагалі за незрозумілим графіком. На автостанції у Генічеську пояснили, що то “не їхні автобуси”. “Їхні” – це автобуси місцевих або внутрішньообласних маршрутів. “Не їхні”, як я зрозумів – Стрілкове – Жовті Води, до Кривого Рога і т.д. Щоправда, пасажирів завжди можуть врятувати водії-нелегали. Проте, як показала практика, вони можуть довезти вас до околиці Генічеська і висадити у невідомому місці. Або попросити додаткові гроші, аби довезти, куди треба (приміром, до автостанції).

Неприємно здивувало те, що на Арабатській Стрілці дуже мало магазинів, де можна розрахуватися платіжними картками. Як на мене, місцеві підприємці не зацікавлені заробляти гроші і задовольняються “тим, що є”. Прийдуть до них клієнти – з готівкою – добре, прийдуть з картками – відправлять ні з чим.
Типовий діалог у Генічеській Гірці:
– Можна карткою розрахуватися?
– Ой, термінал у нас не працював і ми від нього відмовилися.
– А де найближчий банкомат?
– В 3 кілометрах звідси, у Щасливцевому.

Олег Батурін, Вгору