ВНЗ Херсона готові прийняти кримчан на навчання без здачі ЗНО

22 Червня 2016 09:25

E1E1255F-59F3-4F57-9C57-366845E02719_w987_r1_sЗ 1 липня в семи містах України почнуть свою роботу освітні центри «Крим-Україна». Тут кримські абітурієнти зможуть отримувати українську освіту без складання зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО). Ця інформація з’явилася на сайті Міносвіти України.

Так, на навчання кримчан можуть прийняти: Придніпровська державна академія будівництва та архітектури; Запорізький національний університет; Чорноморський державний університет імені Петра Могили; Харківський національний технічний університет сільського господарства імені Петра Василенка; Національний університет «Львівська політехніка»; Львівський навчально-науковий інститут ДВНЗ «Університет банківської справи»; Херсонський державний університет; Херсонський національний технічний університет; Херсонська державна морська академія; Таврійський національний університет імені Вернадського (Київ); Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана; Дніпропетровський державний аграрно-економічний університет.

Як пояснюють у міністерстві, щоб стати студентом українського вишу, кримському абітурієнту необхідно заповнити освітню декларацію, скласти іспит з історії України та української мови, а також вступний іспит до ВНЗ.

На цьому етапі замість атестата про повну загальну середню освіту українського зразка абітурієнт отримує довідку і позначку з усіх предметів – «атестований» (згідно з наданими даними з Криму). Далі протягом трьох місяців необхідно пройти атестацію з усіх предметів загальноосвітньої рівня, щоб отримати атестат українського зразка про повну загальну середню освіту та продовжити навчання у виші.

Перший іспит абітурієнти зможуть скласти вже 12 липня.

Як заявила на прес-конференції в Києві завідувачка сектором переміщених вищих навчальних закладів Департаменту вищої освіти МОН України Світлана Кретович, у міністерстві не виключають можливості внесення змін, бо «для України це перший досвід».

Абітурієнтів просять звернути увагу, що кримчанам для вступу до вишу на материковій Україні не потрібен український паспорт та ідентифікаційний код. Також для кримчан виділені бюджетні місця.