У Херсон із презентацією книг завітали Юрій Іздрик та Ірина Цілик

12 Червня 2016 12:00

1465549807_img_5851

Красиві й усміхнені люди та дві години сучасної української поезії… Таким видався вечір для більше ніж 40 херсонців, які завітали на презентацію книг відомих українських письменників Юрія Іздрика та Ірини Цілик.

У Херсон, що став майже передостаннім у Всеукраїнському турі, автори привезли нові книжки, із якими побували у більше ніж 20 українських містах. Попереду Миколаїв та Одеса. До Херсона автори приїхали в рамках проекту «Мережа», організатором якого стала Міжнародна літературна корпорація MERIDIAN CZERNOWITZ, та у супроводі Святослава Померанцева.

Юрій Іздрик презентував книгу «Summa». Ірини Цілик зачитала найуразливіші рядки із збірника поезій «Глибина різкості». Книгу «Summa» Іздрик написав у співавторстві із журналісткою Євгенією Нестерович. Іздрик видану книгу наговорив, а тому й написана вона у співавторстві. Зважаючи на те, що усе наговорене довелося розшифровувати, то й жанр має журналістське означення – «лонгрід».
Іздрик жартує: «Якщо у Вас є проблеми із соціальною адаптацією чи втрата орієнтації в просторі або ж маєте сумніви відносно того, що відбувається навколо, то ця книга – для вас. Але якщо у вас все в шоколаді, то ця книжка не для Вас».
Юрій Іздрик зачитав також ряд поезій, написання яких для поета стало своєрідним щоденними викликом, адже до цього позиціонував себе як прозаїк. «У мене все трапилося навпаки: літератори зазвичай починають з поезії, потім видають прозу і наостанок переходять до колумністики. А в мене спочатку було кілька прозових творів, потім колонки, і тепер я дійшов до поезії. Три роки тому почав активно писати вірші», – розповідає письменник.
1465549923_img_5852

Не оминув письменник й того моменту, що він є страшезним мізантропом та відлюдником. Але звичайно в тому була як правда, так і жарт, бо до читачів автор ставиться надзвичайно приязно, що й вдалося відчути на собі присутнім. Потім, сидячи за чаєм та спілкуючись із письменниками у неформальній – не презентаційній формі, помітили надзвичайно цікаві рухи – письменник вистукував пальцями на столі лише відомі йому музичні ритми.

Збентежила херсонців і сонячна поетка Ірина Цілик із збірником поезій «Глибина різкості», що за визначенням Іздрика, є прикладом класичної та якісної сучасної лірики. Поетка зачитала не тільки вірші із нової книги, але й розповіла про те, що найбільше її вразило за час Всеукраїнського туру. Звичайно, це українські міста, потреба Сходу та Півдня в українській літературі та зустріч із коханим чоловіком, який наразі перебуває у зоні бойових дій.

«Були багато теплих та цікавих зустрічей, були забиті зали та запрошення від наших читачів на суп. Але наразі мій чоловік уже рік перебуває у зоні АТО, він там, а я тут … І коли він вирвався і приїхав в Сєвєродонецьк на мій виступ, то зрозуміла, що тільки задля цього одного варто було їхати в тур», – додає тендітна Ірина.

Ірина Цілик також зачитала і вірші, котрі були створені протягом презентаційної подорожі. Обмінялися митці й поезіями, що присвятили один одному.
 1465549755_img_5853
Херсонська аудиторія виявилася дуже вдячною та відкритою до українських письменників. Варто додати, що на презентацію-дискусію прийшло більше 40 слухачів, що для нашого міста є надзвичайно позитивним результатом. Це свідчить про те, що «херсонець» росте, стає більш відкритим до нового та якісного українського мистецтва.

За подібні зустрічі маємо дякувати невтомному організаторові Євгенії Вірліч, яка уже більше року власними зусиллями привозить до нашого міста відомих українських поетів та письменників.

Юлія Соломахіна, “Херсонские вести”