Микола Томенко: Президент очолив і судову владу в Україні

2 Червня 2016 17:22

tim_0022Так лідер Громадського руху «Рідна країна» Микола Томенко прокоментував сьогоднішнє ухвалення ініційованих Президентом змін до Конституції України в частині правосуддя.

«Порошенку вдалося реалізувати свій план повного контролю не лише над виконавчою, законодавчою, а і над судовою гілками влади», – наголосив М. Томенко.

На його переконання, попри пафос і риторику про те, що зміни до Конституції дадуть можливість створити незалежну судову систему, цілком очевидно, що при дотриманні нинішніх законів і, головне, при політичній волі – судова система вже давно мусила бути очищеною.

«Натомість зміни до Конституції містять дуже цікаві норми, про які сьогодні ніхто не говорить, зауважив Микола Томенко. – Зокрема, передбачається, що до 31 грудня 2017 року утворення, реорганізацію, ліквідацію судів, а також переведення суддів з одного суду до іншого здійснюватиме Президент України. Тобто, фактично, найближчі півтора роки Президент України буде керівником судової системи, що суперечить базовому принципу «стримування і противаг» гілок влади».

Крім того, призначення членів Вищої ради правосуддя, на яку покладають великі надії і яка могла би забезпечити незалежність судової системи, здійснюватиметься аж до 30  квітня 2019 року. «Отож, незалежна судова система теоретично може з’явитися, якщо Президент в цей перехідний період буде призначати кришталево чесних суддів, забезпечить професійний конкурсний відбір та звільнятиме корумпованих суддів, у що слабо віриться», – зазначив політик.

«Треба віддати належне: сьогоднішнє ухвалення змін до Конституції – це хоч і ситуативна, але перемога Президента. Важко назвати увесь арсенал «переконань», який був застосований до депутатів ВР, але унікальність цього голосування полягає в тому, що, як сказав Порошенко, зміни до Конституції підтримали «всечесні отці» і водночас 38 депутатів «Опозиційного блоку» на чолі з Сергієм Ківаловим», – зауважив Микола Томенко.

«За будь-яких обставин, сьогоднішня перемога Президента, значною мірою, піррова, – вважає М. Томенко.  – Оскільки до 1 січня 2018 року уся відповідальність за те, що відбувається в судовій системі України, за усі її рішення, лежить персонально на Президентові, виходячи з тих повноважень, які він сьогодні отримав».