У Херсоні вшанували пам’ять жертв депортації кримських татар

19 Травня 2016 08:55
Фото Івана АНТИПЕНКА

Фото Івана АНТИПЕНКА

На захід прийшли близько півтисячі городян, серед яких члени Херсонського меджлісу кримських татар, переселенці з Криму, представники міської й обласної влади. Курсанти Херсонської державної морської академії розгорнули два великих прапори: український і кримськотатарський. Чимало національної символіки принесли й учасники мітингу.

Захід розпочали спільним виконанням Гімну України під супровід оркестру, після чого до присутніх зверталися представники влади і меджлісу.

dsc_0049

«Сьогодні один із найтрагічніших днів в історії кримськотатарського народу. 72 роки тому кожен, хто називав себе кримським татарином, був депортований у віддалені краї Радянського Союзу. Цей злочин проти людства був удвічі цинічним, бо в цей час майже шістдесят тисяч кримських татар були на фронтах другої світової війни, – зазначив у своєму виступі голова Херсонського меджлісу Ібрагім Сулейманов. – Але з часом будь який біль притупляється. І сьогодні я не знаю, що більше мені болить: те, що було колись, чи те, що відбувається сьогодні, коли російські солдати знову топчуть мою батьківщину, а на війні гинуть наші військові… Цьому ніколи не буде пробачення. В цей час окупанти системно порушують права людини в Криму, тиснуть на них, арештовують, знищують фізично».

dsc_0025

«Так трапилось, що в історії наших народів багато спільного. Ми разом пережили геноцид. Незважаючи на те, що ми християни, саме від християн ми зазнали більше злодіянь, ніж від мусульман, – заявила заступниця голови ОДА Валентина Січова. – Сьогодні у нас із кримськими татарами знову спільна біда. У нас загарбали Крим – територію України, корінну землю кримських татар… Херсонщина дає їм тимчасовий прихисток, де ми разом працюємо над звільненням Криму. Нам і далі треба спільно розвиватися, берегти наші мову, культуру і покладатися один на одного».

dsc_0083

Інші спікери згадували деталі депортації, страхи і біди, яких зазнали кримські татари від радянського режиму, умови життя далеко від рідних домівок, повернення в Крим. Також згадували людей, які боролися за права кримських татар і відкрито заявляли про свою позицію в СРСР: Мустафа Джемілєв, Петро Григоренко, Андрій Сахаров та інші. Наприкінці заходу лунали кримськотатарський і український гімни, діти читали поезію, а курсанти морської академії з’єднали два прапори. Учасники мітингу підтримали зачитану резолюцію до світової громадськості, у якій ідеться про агресивну політику окупаційної російської влади в Криму: заборону діяльності меджлісу і утиски прав людини.

dsc_0007

Також у цей день жертв депортації вшановували у Генічеську, де проживають найбільші спільноти кримських татар в області. На мітингу також були представники влади, меджлісу, звичайні городяни. Жертв депортації пом’янули хвилиною мовчаня

Іван АНТИПЕНКО, «День», Херсон, фото автора