Співробітники Херсонського держуніверситету стажувалися в австрійському університеті Альпен-Адріа

10 Квітня 2016 10:44

stazhuv.K.4Наприкінці березня завідувач кафедри світової літератури і культури імені професора О.Мішукова, професор Ніна Ільїнська та начальник відділу міжнародних зв’язків, координатор Інформаційного центру ЄС Анастасія Кулик стажувалися в одному з вишів-партнерів Херсонського державного університету – університеті Альпен-Адріа в Клагенфурті (Австрія).

Варто зазначити, що ХДУ тісно і плідно співпрацює з цим австрійським освітнім закладом уже понад 5 років.

Для кожного з учасників делегації разом із координатором стажування – професором кафедри славістики Т.Ройтером були заздалегідь підготовлені окремі програми.

За програмою професора Н.Ільїнської було заплановане стажування на базі кафедри славістики, зустрічі з професорсько-викладацьким складом кафедри, відвідування лекцій і занять викладачів кафедри з морфології, літературознавства, культури, практики російської мови у магістрів тощо. За міжнародними правилами такого виду стажування Н.Ільїнська підготувала та провела лекцію на тему: «Деміфологізація радянської масової свідомості в поезії російського концептуалізму».

Програма Анастасії Кулик містила зустрічі з колегами задля налагодження співробітництва щодо програм академічної мобільності та впровадження програми Erasmus+, що передбачає мобільність студентів і викладачів між вишами. На зустрічах із керівництвом та співробітниками міжнародного відділу начальник відділу міжнародних зв’язків ХДУ мала змогу обмінятися з колегами досвідом щодо організації стажувань і обмінів для студентів й обговорити умови їх мобільності.

На зустрічі зі співробітниками факультету економіки та менеджменту відбулося знайомство з діяльністю підрозділу, специфікою організації навчання студентів процедурою проведення іспитів. Також були обговорені варіанти організації академічної мобільності студентів ХДУ на базі цього факультету в межах програми Erasmus+.

Фахівці зі служби  досліджень теж поділилися досвідом своєї роботи з А.Кулик і розповіли, що університет бере учать у 4 проектах за програмою Horizon 2020, в одному з яких виступає головним координатором.

Варто наголосити, що відділи міжнародних зв’язків обох закладів підготували й уклали нову угоду про співробітництво, що сприятиме діяльності в різноманітних сферах, починаючи зі студентських і професорсько-викладацьких обмінів, спільних досліджень і закінчуючи реалізацією спільних проектів і програм.

Під час стажування для делегації з ХДУ австрійські колеги підготували спеціальну екскурсійну програму містом Клагенфурт із відвідуванням пам’яток архітектури і мистецтва.

За підтримки професора Ройтера, яким була подана заявка та пакет документів для участі в програмі Erasmus+ в конкурсі до Національного агентства, був отриманий позитивний результат і фінансування. Завдяки ініціативі іноземних колег наш університет також долучений до цієї програми (КА1. Навчальна мобільність). Для двох студентів ХДУ освітньо-кваліфікаційних рівнів «Спеціаліст», «Магістр» або «Аспірант» є чудова можливість уже наступного зимового семестру навчатися на базі університету Альпен-Адріа й отримувати стипендію в розмірі 850 євро. А для двох викладачів є прекрасна нагода протягом 45 днів пройти викладацьке стажування там з отриманням добових у розмірі 140 євро. Відділ міжнародних зв’язків ХДУ опрацьовує надану інформацію щодо процедури участі в програмі, аби надалі організувати конкурсний відбір в університеті. Однією з важливих вимог до претендентів є знання німецької мови. На спеціальності «Міжнародний менеджмент» та «Інформатика» допускається знання англійської мови.

Важко переоцінити важливість стажування делегації від ХДУ для подальшої роботи. Впевнені, що більш тісне співробітництво між вишами саме в рамках програми Еразмус+ допоможе відкрити нові горизонти як для студентів, так і для викладачів.

По завершенню роботи професору Н.Ільїнській і начальнику відділу міжнародних зв’язків ХДУ А.Кулик були вручені сертифікати, що засвідчили проходження стажування.

Щиро вдячні професору, доктору, заступнику керівника кафедри славістики Тільманну Ройтеру та начальнику міжнародного відділу Університету Альпен-Адріа Олені Буфі за чітку та професійно насичену організацію стажування. Дякуємо викладачам і співробітникам за відкритість і готовність до діалогу, що дало змогу обмінятися науковими ідеями, цікавими здобутками, налагодити наукові контакти.

Інформує прес-служба ХДУ