Завтра у Херсоні відбудеться відкрита лекція присвячена огляду інтелектуальної біографії Віктора Петрова

8 Квітня 2016 13:26

12670500_1558803437745701_6295648801147721735_n

Завтра, 9 квітня, о 13:00 в Кризовому медіа-центрі Херсон (вул. Пилипа Орлика (9 Січня) 30, 1й поверх, 33 оф.) відбудеться відкрита лекція Віталія Андрєєва з теми “ВІКТОР ПЕТРОВ: ОГЛЯД ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ БІОГРАФІЇ”, в рамках проекту “Південні лекції”.

Лекцію присвячено інтелектуальній біографії Віктора Платоновича Петрова (псевдоніми – В. Бер, В. Домонтович, В. Плят та ін. 1894–1969). В. Петров був одним із найяскравіших українських інтелектуалів свого часу – визначний учений енциклопедичної ерудиції (історик, етнограф, археолог, літературознавець, філолог, фольклорист, філософ), організатор науки, громадський діяч та письменник із кола неокласиків, а також радянський розвідник. В українських літературних та наукових колах В. Петрова вважали визначним та самобутнім представником «золотого віку» української гуманітаристики 1920-х і «емігрантського ренесансу» другої половини 1940-х. Але в силу різних життєвих колізій і обставин, його було надовго «вилучено» з інтелектуального простору СРСР та української діаспори, а творчу спадщину недооцінено та забуто. Автор висвітлює наукову діяльність і творчий доробок В. Петрова та їх місце у вітчизняній гуманітаристиці. Окрему увагу приділено його співпраці з радянською розвідкою. Основні віхи життєвого і творчого шляху В. Петрова подано на тлі суспільно-політичних подій в Україні, СРСР та світі.

Професор Андрєєв В.М. / www.kspu.edu

Професор Андрєєв В.М. / www.kspu.edu

Андрєєв Віталій Миколайович – доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри всесвітньої історії та історіографії Херсонського державного університету. Автор понад 150 наукових праць (з них – 4 монографії) з інтелектуальної історії, історіографії, археології, етнографії тощо. Наукові зацікавлення – історія української гуманітаристики ХІХ–ХХ ст., біоісторіографія.

Детальніше див.: https://uk.wikipedia.org/wiki/Андрєєв_Віталій_Миколайович

Проект «Південні лекції» відбувається за підтримки: Херсонського обласного відділення Соціологічної асоціації України. Інтернет-порталу «СОУС»: Культура Півдня України.