«Південні лекції». У Херсоні — новий проект популяризації наукових знань

6 Квітня 2016 08:55
www.bbc.com

www.bbc.com

Говорити про науку, відкривати нові й забуті імена, важливі дослідження минулого та актуальні розвідки сучасних учених — таку мету поставили собі ініціатори проекту «Південні лекції», який діє в Херсонському кризовому медіа-центрі (вул. Пилипа Орлика, 30). Вхід на лекції вільний, а відеозаписи викладатимуть на культурному порталі «СОУС».

«Зараз дуже популярний формат відеолекцій, завдяки якому можна дізнаватися щось цікаве офлайн. Ми вирішили говорити про науку, історію та культуру півдня, — коментує один з ініціаторів «Південних лекцій» Микола Гоманюк. — Запрошуємо вчених, проводимо зустріч, обговорюємо. Важливо, аби люди були дійсно експертами і мали бажання ділитися знаннями. Ми хочемо налагодити комунікацію не лише в академічному середовищі, а й вийти назовні, щоб наука не була «герметичним» явищем. На жаль, ми можемо проживати в одному місті роками і не знати, які цікаві речі досліджують колеги. У принципі, як і самих науковців. Вирішили заповнити цю прогалину».

9 квітня у кризовому медіа-центрі відбудеться лекція на тему «Віктор Петров: огляд інтелектуальної біографії». Її проведе доктор історичних наук, професор, дослідник інтелектуальної історії України Віталій Андрєєв. «Люди мають знати своїх героїв, учених, історію, — говорить Віталій Андрєєв. — Я розповім про Віктора Петрова, який в Україні більше відомий як письменник або як радянський розвідник. Хоча Петров був одним із найяскравіших інтелектуалів свого часу. Але співробітництво з НКВС стало плямою в його біографії на все життя. Через це його не визнавала українська діаспора, а за легендою про зв’язки з німцями Петрова викреслили з інтелектуального простору СРСР. Водночас Віктор Петров залишив важливу наукову спадщину в питаннях етногенезу слов’ян. Учений розглядав історію України в загальноєвропейському контексті».

Іван АНТИПЕНКО, «День»