Психологічно-правові семінари сколихнули ветеранів АТО на Херсонщині

29 Березня 2016 10:13

df7abc04ec5a053595a72b9fb1457cbd_XLЧетвертий семінар для демобілізованих та їх рідних пройшов 11 березня у Бериславі на Херсонщині. Програма традиційно включала психологічну, юридичну, інформаційну допомогу та духовну підтримку. З організацією навчання команді Інформаційного Ресурсного Центру «Правовий простір» допомагала Алла Твердохліб, спеціаліст районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

IMG_05391

Днями Алла Василівна надіслала листа: «Завдяки вашому візиту ветерани АТО та їх рідні розворушилися, взялися оформлювати пільги та захищати свої права. Мати загиблого воїна звернулася за медичною допомогою в Херсонську обласну клінічну лікарню. У результаті отримала можливість безоплатно проходити лікування двічі на рік. Демобілізовані почали вирішувати свої проблеми. Я збиратиму їх питання та направлятиму для вирішення вам. Двоє ветеранів АТО загорілися бажанням поїхати в Херсон на психологічний тренінг. На мою думку їм дійсно потрібно глибше, якісніше попрацювати з психологом. Також військові питають чи плануєте ви ще проводити подібні заходи в Бериславі».

IMG_05741

Отримати такий відгук про організований захід не просто приємно. Це дуже надихає і допомагає зрозуміти, що є результати від навчання.

«Я впевнена, взяти відповідальність за своє майбутнє, учасників надихнула вправа «Жертва та лідер». Андрій Калита, психолог, капелан Першого Українського Батальйону Військових капеланів вміло проаналізував поведінку жертви та лідера під час семінару в Бериславі. Учасники приміряли обидві ролі на себе та робили свідомий вибір», – говорить Анна Мартинюк, координатор ІРЦ «Правовий простір».

IMG_06161

Безумовно боротися за права та пільги, гарантовані державою, ветеранів АТО та членів сімей також вмотивував виступ Володимира Орловського, юриста ІРЦ «Правовий простір». На прикладі світлофора він розповів про «зелені пільги», що працюють відмінно, «жовті» – забезпечені частково та «червоні» – просто задекларовані на папері. Далі у форматі питання-відповідь провів групову юридичну консультацію та надав персональні консультації зацікавленим учасникам.

Налагодити діалог з місцевими органами влади допомогла Наталя Бімбірайте, директор ІРЦ «Правовий простір». Завдяки її виступу, на відміну від попередніх семінарів, представники районної влади у Бериславі взяли участь не формально, а як люди, які бажають допомогти військовим та їх рідним.

IMG_06791

Нагадаємо, дві громадські організації – Інформаційний ресурсний центр “Правовий Простір” (надає первинну безоплатну правову допомогу http://legalspace.org ) та Центр духовного розвитку “Джерело життя” (надає безоплатну психологічну допомогу https://www.facebook.com/jerelo.org/info/?tab=overview) проводять десять навчальних семінарів для ветеранів АТО, членів їх сімей, місцевих волонтерів та державних службовців, які працюють із військовими на Херсонщині.

Навчання проводиться в рамках проекту “Сприяння соціальній адаптації учасників АТО та їхніх родин через надання психологічної і юридичної допомоги” за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

За допомогу в організації заходів та інформаційну підтримку обидві організації дякують Центру допомоги учасникам АТО при Херсонській облдержадміністрації та місцевим активістам.

За правовою допомогу учасникам АТО та їх родинам звертайтеся на гарячі лінії: 093-14-77-303, 099-46-83-848.
Особистий прийом юриста по понеділках – з 10 до 15 години за адресою: м. Херсоні, вул. Фрунзе 2, оф. 6.
За психологічною допомогою звертайтеся: м. Херсон, вул. Перекопська, 3, контактний телефон 050-418-1001.

gol_Beryslav_got

Фото Наталі Бімбірайте та Анни Мартинюк, ІРЦ “Правовий Простір”.