В який час найкорисніше пити каву

22 Березня 2016 11:55

Для того щоб кава принесла вам максимальну користь, треба знати, коли її краще вживати!

uamodna.com

uamodna.com

Ми любимо каву не тільки за її смак і аромат, а й за те, що завдяки цьому напою ми відчуваємо себе бадьоріше і енергійніше. Однак пити каву треба вміти! Адже випивши чашечку невчасно, ми ризикуємо розплачуватися безсонням або головним болем. Поговоримо про те, о котрій годині кава приносить максимум користі.

Ранок
Найефективніше кави “працює” в ранкові години, з 10 до 11 ранку. Випивши каву в цьому проміжку, ви досягнете наступного.

– Підвищите працездатність. Кофеїн викликає потужний викид адреналіну в кров, саме тому, випивши чашечку кави, ви станете набагато продуктивніше. Врахуйте, що ефект збережеться кілька годин, до обіду. І не варто зловживати кавою, адже в великих кількостях вона викличе прискорене серцебиття і головний біль.

– Поліпшити запам’ятовування. Помірна кількість кофеїну може поліпшити деякі аспекти пам’яті. Так, наприклад, прослухавши якийсь новий матеріал, випийте чашку кави – і нова інформація запам’ятається краще. Слід пам’ятати, що такий ефект можливий лише в разі короткострокової пам’яті.

День
Пік корисності вживання кави доводиться на період з 13:30 до 14:00. Саме в цей часовий відрізок рівень кортизолу в крові зменшується, через що знижуються наші уважність і зосередженість. Споживання кави викличе викид нової порції кортизолу, в результаті чого ви отримаєте наступні ефекти.

– Перестанете засипати на ходу. Кофеїн блокує дію аденозину, речовини, що виділяється в нашому організмі і викликає сонливість. Зазвичай денний пік стану сонливості припадає саме на 14 годину. Потрапляючи в організм, кофеїн починає “працювати”, і вже через 30-60 хвилин ви відчуєте, що сонливість відступила.

– Активізуєте увагу. Те, що чашка кави допомагає сконцентруватися, ми знаємо давно. А ось вчені провели спеціальне дослідження, в якому довели, що помірне споживання кофеїну допомагає більш точно вирішувати завдання. Також кофеїн прискорює швидкість реакції і засвоюваність нової інформації.

Вечір
А от увечері, після 16 годин, кава протипоказана! Збудлива дія, яке вона справляє на нервову систему, триває досить довго, тому, випивши ввечері чашечку кави, ви ризикуєте заробити безсоння. Навіть якщо тривалість сну буде звичайною, його якість погіршиться.

А як щодо раннього ранку?
Експерти стверджують: споживання кофеїну вранці не дає того ефекту бадьорості, якого ви чекаєте. А все тому, що рівень кортизолу і так занадто високий відразу після пробудження. Якщо вам здається, що кава в 8 ранку вас підбадьорила, це напевно самонавіювання. Так, принаймні, вважають вчені.

Майте на увазі, що добова норма споживання кави не повинна перевищувати 400 мг. Якщо ви п’єте більше – ризикуєте заробити проблеми: безсоння, тахікардію, мігрень, підвищений тиск і проблеми шлунково-кишкового тракту.