«Школа цукрового діабету» для херсонських медиків

18 Березня 2016 14:50

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

17 березня 2016 року в приміщенні готельного комплексу «Фрегат» відбулася науково-практична конференція «Школа цукрового діабету» за участю сімейних лікарів, терапевтів, ендокринологів, гастроентерологів міста та області. Захід організований Управлінням охорони здоров’я облдержадміністрації, Міністерством охорони здоров’я України та ДУ «Науковий центр Радіаційної медицини» НАМН України.

Відкрила конференцію вітальними словами Лариса Бажан, головний позаштатний ендокринолог УОЗ Херсонської міської ради, яка подякувала організаторам та учасникам і зазначила: «2015 рік був важким і переломним для ендокринології області. Розформування ендокринологічної поліклініки призвело до значного збільшення навантаження на медичних спеціалістів міста і області. Дана науково-практична конференція проводиться з метою навчання сімейних лікарів, терапевтів надавати допомогу пацієнтам з цукровим діабетом».

В процесі роботи розглядались питання щодо розповсюдженості цукрового діабету в Україні та світі, особливостей діагностики та сучасних стандартів лікування захворювання, відмінності 1 і 2 типів хвороби, допомога при синдромі Діабетичної ступні. Також приділялась увага вибору препаратів для зниження рівня глюкози, особливостям дієти при захворювання.

З доповідями виступили: Олексій Камінський, д.м.н., керівник відділу ендокринології ДУ «Науковий центр Радіаційної медицини» НАМН України, Андрій Притульський, науковий консультант по діабетології представництва Берлін-Хемі АГ, Максим Горобейко, д.м.н., головний лікар УНПЦЕХ ТЕО і Т, Микола Свиридов, д.м.н., керівник відділу лікування Діабетичної ступні УНПЦЕХ ТЕО і Т.

Так, кількість хворих на цукровий діабет постійно зростає. В світі хворіє 8-10% населення, в Україні виявлено 3%, але багато не діагностовано. Основним методом діагностики цукрового діабету є аналіз рівня глюкози в крові: перевищення 6,1 ммоль/л є ознакою переддіабетичного стану, для вагітних 5,1 ммоль/л є ознакою хвороби. 70% пацієнтів мають 2-й тип цукрового діабету, який можна попередити, звернувши увагу на власне здоров’я. Методи профілактики дуже прості: здорове харчування, контроль ваги тіла, достатня фізична активність та регулярний медичний контроль.

Після заслухання доповідей відбулось обговорення, консультації з окремих питань та видача сертифікатів учасникам науково-практичної конференції.