Чи потрібен Херсону депутатський фонд?

17 Березня 2016 09:25
ФОТО З САЙТА CITY.KHERSON.UA

ФОТО З САЙТА CITY.KHERSON.UA

У міськраді хочуть надати 500 тисяч гривень кожному депутату «для вирішення проблем на округах».

Положення «Про депутатський фонд Херсонської міської ради» внесене до порядку денного найближчої сесії міської ради. Його ініціював голова фракції «Самопоміч» Андрій Дмитрієв. Суть ідеї полягає у щорічному виділенні грошей кожному депутату для вирішення нагальних проблем, з якими звертаються городяни до своїх обранців. На цей рік пропонується виділити по 500 тисяч гривень для 54 депутатів міської ради, тобто 27 мільйонів загалом.
Таку ініціативу колеги із «Самопомічі» депутати здебільшого сприймають позитивно. Мовляв, це реальний механізм допомогти в конкретних проблемах, на які не вистачило коштів у профільних програмах: ремонт покрівель, ліфтів, вуличного освітлення, зведення об’єктів благоустрою тощо. Втім, є і критика. Противники апелюють до механізму виділення коштів і подальшого контролю за їх цільовим використанням. Також є проблема в тому, що багато округів у Херсоні не представлені депутатами у міській раді, а на інших округах — по кілька обранців. Тож є ризик нерівномірних витрат. Крім того, виконавці певних робіт можуть бути пов’язані з бізнесом того ж депутата, який їх замовляє, що дає спокусу лобіювати вигідні проекти не тільки для громади, а й для власної кишені.
У самому положенні зазначено, що депутатський фонд щорічно формує міська рада з коштів міського бюджету. Розподіл коштів фонду між головними розпорядниками відбувається за рішеннями міської ради при внесенні змін до бюджету. На підставі звернень виборців депутат приймає рішення про використання своєї частини депутатського фонду і подає такі документи до профільної комісії. Контроль за використанням коштів із фонду здійснює ця ж комісія разом із департаментом бюджету і фінансів міської ради за поданням необхідної інформації головним розпорядником бюджетних коштів.

«Наша фракція ще не визначилась із підтримкою цієї ініціативи. Але досвід інших рад, де є такі фонди (Київської обласної, Львівської міської) показує, що витрачання коштів депутатів під їх чітким контролем — це корисно. Особисто я — «за», — коментує депутат від «Батьківщини» Станіслав Трошин. — Під час спілкування з виборцями депутат чітко розуміє болючі точки в районах і може їх вирішити. Водночас депутатська культура має бути дуже висока. Разом із правами на використання цих коштів, депутат покладає на себе й великий обов’язок перед громадою, адже цей інструмент не повністю захищений від зловживань».

«Фонд може стати дієвим ресурсом для допомоги херсонцям. На моєму окрузі, наприклад, постало питання комплексної перевірки кількох десятків ліфтів після 25 років експлуатації. Огляд одного ліфту коштує 2,5 тисячі гривень. Зі своєї частини фонду можна було б провести ці роботи, — говорить депутат від БПП «Солідарність» Михайло Линецький. — Але я ще вивчаю механізм виділення коштів через цей фонд. Мені говорять, що тут можуть бути корупційні ризики».

Іван АНТИПЕНКО, «День»