У Херсонському музеї відзначили ювілей «заумного» митця Олексія Кручоних

11 Березня 2016 08:53

У літературному відділі Херсонського краєзнавчого музею серед численних заходів для юнацтва привернуло увагу незвичайне дійство. Незвичайне вже тому, що присвячене 130-річчю найоригінальнішого поета та художника минулого століття, автора власної «заумної» мови Олексія Єлисейовича Кручоних (1886-1968).

DSC_2769

Автор відомого вірша «Дыр бул щил» народився на території Херсонської губерніїї, його дитячі та юнацькі роки пройшли в Херсоні. Кручоних став свідком не тільки провінційного життя міста, а й яскравих херсонських подій, зокрема гастролей «Товариства нової драми» під керівництвом видатного режисера Вс. Е. Мейєрхольда.

DSC_2728

Олексій Кручоних брав активну участь в культурному житті міста: виступав на літературних вечорах, представляв на виставках свої художні полотна, друкував вірші та рецензії на шпальтах місцевих газет.

Але тихе провінційне життя було не до душі бунтівнику та дикуну Кручоних. Не рятували його від нудьги ні робота вчителя, ні зустрічі з однодумцями-футуристами в Чорнянці, яка відома як батьківщина авангардної групи «Гілея».

DSC_2764_resized

Боротися зі своїми настроями Кручоних вирішив в оригінальний спосіб. Він видає збірку карикатур «Весь Херсон в карикатурах, шаржах и портретах» (1910), в якому майже всі відомі херсонці – чиновники, актори, вчителі, жандарми і лікарі — були показані в смішному вигляді.

Саме цей унікальний альбом, єдиний відомий примірник якого зберігся в Херсоні, став головним героєм ювілейних кручонихівських заходів. Але роздивлятися чудові графічні роботи Олексія Кручоних було не єдиним завданням відвідувачів. Гостям було запропоновано спробувати свої сили в такому легкому, на перший погляд, мистецтві шаржів.

Намалювати шарж на знайомого (або, навіть, на екскурсовода), скопіювати карикатури Кручоних або його футуристичні портрети роботи Ларіонова, зробити авангардний малюнок гіпсової Венери, – всі ці пропозиції музейників залюбки підтримали гості заходу.

Висновок про мистецтво карикатуриста пролунав з вуст однієї юної гості. Дівчинка задумливо промовила: «А малювати шаржі не так вже й легко».

DSC_2727

При підготовці заходу, звичайно, виникали побоювання: Чи сприймуть наймолодші відвідувачі таке незвичайне, іноді шокуюче мистецтво Олексія Кручоних? На щастя, юні гості музею були відкриті і до заумного «Дир бул щил», і до шаржів Кручоних, і до його незвичної манери читання своїх віршів, які лунали в аудіо-записі. Урізноманітнили майже футуристичне дійство в музеї презентація про життя митця в Херсоні, фрагменти фільмів, присвячені творчості поета, і виставка «Карикатури дичайшого».

Найголовніше, що 130-річний ювілей «заумного» поета та художника Олексія Кручоних пройшов в літературному музеї Херсона не просто вдало, а так, як сподобалося б самому епатажному футуристу, весело і творчо!

DSC_2796

Сохранить0011_resized

Ст.н.співробітник літературного відділу

Херсонського краєзнавчого музею Мусійко В.В.

Джерело: prostir.museum