Справжня гордість України — заповідник “Асканія-Нова” на Херсонщині [Відео]

27 Жовтня 2020 09:45

Найбільший і найстаріший заповідний степ Європи, одне з семи чудес України — заповідник “Асканія-Нова”.

Її площа – неймовірні 33 тисячі гектарів, при чому третину займає степ, що навіть за мільйони років не знав плуга. Одна екскурсія у заповідник може замінити навколосвітню подорож. Посеред українського степу можна зустріти африканських зебр, американських бізонів, шотландських поні, оленів та лам. Усі вони не в клітках, а у вільному випасі насолоджуються безмежними просторами.

zapoved7Лише 69 видів тварин, які тут живуть, занесені в Червону книгу України. Неодмінно варто їхати у заповідник з дітьми. Після побаченого відмінні оцінки з біології їм точно забезпечені. До речі, саме за гарні оцінки й створили “Асканію”.

Після того, як син німецьких колонізаторів 17-річний Фрідріх Фальц-Фейн успішно склав іспити в гімназію, батьки вирішили нагородити за такі старання і подарували вольєр для птахів. Далі на подвір’ї почали з’являтись і степові тварини. Так хобі переросло у справу життя.

Практично всі свої прибутки від продажу овець і шерсті німець витрачав на свій заповідник. За перші 25 років йому вдалося привезти на Херсонщину кенгуру, страусів, австралійських ему та тібетських яків. І вперше у світі сюди доправили коней Пржевальського.

Зараз гордістю заповідника є сайгаки – найдавніші копитні на планеті й ровесники мамонтів. Ще одна родзинка – антилопи канни. Через заповідник проходить міграційний коридор із Нової Гвінеї, яким щороку мандрують 270 видів птахів. Деякі літають поодинці, інші скупченнями у сотню птахів, а іноді й у півмільйона.

У 1984 рада ЮНЕСКО внесла заповідник “Асканія-Нова” до списку еталонних територій планети. Побачити це диво щороку приїздить близько 140 тисяч відвідувачів.