У Херсонській ОДА стурбовані військовими навчаннями поряд з Олешківськими пісками

12 Січня 2016 14:41
mil.gov.ua

mil.gov.ua

Відповідну заяву зробив Департамент екології та природних ресурсів обласної державної адміністрації. Як повідомляє сайт Департаменту, з жовтня минулого року на території, прилеглій до Національного природного парку «Олешківські піски», проводяться військові навчання із застосування важкого озброєння.

«Військовослужбовці Збройних сил України фактично заборонили перебування інспекторів та спеціалістів парку на його території, а це, в свою чергу, призводить до зупинки їх робочого процесу та розвитку парку в цілому. Служба державної охорони природно-заповідного фонду не може без загрози власному життю виконувати свої функціональні обов’язки. До того ж, саме на цій ділянці знаходиться заповідна зона площею 1391 га, яка потребує особливого режиму охорони», – йдеться у повідомленні Департаменту екології.

В коментарі «Дню» начальник Департаменту Юрій Попутько зазначив, що наразі ситуація заплутана в юридичному плані. «Наскільки мені відомо, існують два державні акти на власність або право користування у Міністерства оборони і в Національного парку «Олешківські піски», адже, окрім заповідної зони, поряд розміщуються полігони для військових. Де там кордони – ми якраз розбираємось», – говорить Юрій Попутько.

За його словами, від Департаменту екології Херсонської ОДА направлені листи до Міністерства екології та природних ресурсів та Міністерства оборони з проханням вжити заходів щодо припинення військових навчань на території національного природного парку «Олешківські піски». Втім, відповідей у Херсоні ще не отримали.

«Працівники парку говорять, що навчання проводяться в тому числі і на території парку, – каже Юрій Попутько. – Це значить, що там може бути порушена унікальна флора і фауна, знищені рідкісні види рослин».

Іван АНТИПЕНКО, «День»