Сподівання лікарів «швидкої» на Херсонщині справджуються завдяки запровадженій системі екстреної медичної допомоги

10 Січня 2016 13:24

kompВ Обласному центрі екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, розміщеному за адресою: вул. Белінського, 6, нещодавно (22 грудня 2015 року) у повному режимі почала працювати єдина оперативно-диспетчерська служба, яка вже успішно обслуговує Нововоронцовський, Нижньосірогозький, Верхньорогачицький, Іванівський, Новотроїцький, Великоолександрівський, Голопристанський райони та міста Нова Каховка і Херсон.

На первинному етапі від часу прийняття виклику диспетчери за допомогою спеціально встановленого обладнання взаємодіють з медичними установами, мобільними бригадами екстреної швидкої медичної допомоги, включаючи передачу бригаді електронної форми заявки на надання екстреної медичної допомоги, контролюють та відстежують етапи виконання екстреної медичної допомоги та відстежують пересування автомобілів екстреної швидкої медичної допомоги через GPS на топографічній карті місцевості.

Головний лікар КЗ “Обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф” Юрій Бовкун говорить:

«Ця складна комунікативна програма, яку ми завдяки співпраці з обласною державною адміністрацією реалізували на території нашої області, забезпечує 100-відсоткове прийняття екстрених викликів з усіх населених пунктів Херсонщини, підключених до неї. Виклик приймається впродовж 30 секунд, негайно передається на мобільну бригаду екстреної швидкої й впродовж 10 хвилин у Херсоні та 20 – у сільській місцевості виконується, – пояснює Юрій Бовкун. – Така система нам, лікарям, перш за все, дає змогу якнайшвидше надати мешканцям Херсонщини екстрену медичну допомогу й урятувати життя людини. Це – те, заради чого ми й працюємо».

До того ж, як мобільні бригади екстреної медицини, так і самі диспетчери єдиного Центру, говорять про те, що робота медиків завдяки новій «екстреній» системі справдила їх сподівання: виклики надходять і приймаються негайно та гарантовано від абонентів усіх мереж зв’язку (у тому числі мобільних мереж, ІР-телефонії, повідомлень СМС, електронної пошти та on-line), пацієнти мають можливість отримати довідкову та консультативну інформацію під час надання екстреної медичної допомоги, а медичні робітники отримали постійну координацію із закладами охорони здоров’я Херсонської області, що вкрай важливо під час оперативного транспортування пацієнта до лікарні у разі необхідності.

Про майбутні плани у роботі головний лікар КЗ «Обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» Юрій Бовкун говорить:

«Подібні проекти донедавна діяли тільки у Києві, Харкові та Дніпропетровську, відтепер до цих міст приєдналась уся Херсонська область й усі населені пункти її до кінця зими 2015-2016 року будуть підключені до системи обслуговування. Наразі проводяться переговори щодо впровадження таких диспетчерських у регіонах України і незабаром на базі нашого Центру пройде ряд виїзних нарад з представниками екстреної медицини інших областей».