Газ для Генічеська, або Інформаційні граблі

6 Січня 2016 00:05
ФОТО REUTERS

ФОТО REUTERS

Сьогодні десятки українських ЗМІ обговорюють і жартують щодо ситуації із забезпеченням газом міста Генічеськ, що знаходиться на півдні Херсонщини, впритул до окупованого Криму. Обговорюють і жартують, бо так захотіла російська пропаганда, а українська влада не змогла вчасно зреагувати на інформаційну провокацію.

«Анекдот» полягає в тому, що з 1 січня, коли в Генічеську різко знизилася температура повітря, тиск у системі опалення зменшився, припиналася подача тепла до помешкань кількох тисяч городян. Про це ніхто не говорив, аж поки кілька російських видань не поширили новину про те, що мер Генічеська Олександр Тулупов нібито звернувся до Володимира Путіна з проханням подати газ з підземних газових сховищ Криму, аби врятувати ситуацію. Президент РФ нібито відреагував миттєво і звелів обігріти український Генічеськ.

Насправді ситуація виглядає інакше. З початку окупації АР Крим Росією Генічеськ забезпечується газом виключно з родовища Стрілкове, що розташоване у Херсонській області. Постачання газу для потреб населення міста в літній період здійснюється за рахунок поточного видобутку на Стрілковому родовищі. Надлишок видобутого влітку газу, який не можуть спожити мешканці Генічеська, передається для тимчасового зберігання в ПХГ Глібовське, що знаходиться на тимчасово окупованій території. Взимку український газ відбирається з ПХГ і направляється в Генічеськ для покриття пікових рівнів споживання. З 1 січня 2016 року окупаційна влада АР Крим протягом чотирьох діб блокувала херсонський газ, що зберігається у підземному сховищі Глібовському на території Криму. Наразі, як розповів Олександр Тулупов, місто має бути повністю забезпечене українським газом. Фактично російські окупанти спочатку «перекрили кран», а потім вдало зіграли на цьому в інформаційному плані.

Сьогодні вже ясно, що ні мер Генічеська Тулупов, ніхто інший з місцевої влади у Кремль не дзвонив і про допомогу не просив. Але чому відбулася ця ситуація?

По-перше, міська влада Генічеська провалила інформаційний план, який мав бути одразу задіяний у такій ситуації. Якщо зараз зайти на сайт міської ради Генічеська, ви так і не знайдете жодної офіційної заяви міського голови щодо ситуації із забезпеченням газом. Остання новина – запрошення на… новорічну дискотеку за 1 січня. На запитання автора, чому всі дізналися про проблему лише 4-5 січня з російських ЗМІ, Тулупов адекватної відповіді не дав. «Головне, що газ ми отримуємо, і він український. А проблеми у нас могли виникнути на всіх рівнях», – заявив мер Генічеька.

По-друге. Про проблеми з газопостачанням, які можуть виникнути з пониженням температури у місті знали давно. Напевно, її треба було вирішувати не лише на рівні місцевої влади, адже домовлятися про реверс українського газу з Криму треба з окупаційною владою. Мали б долучитися й народні депутати від області, і урядовці, але всі покивали на «якось минеться», а в підсумку дійшло до кризи. Тулупов на це дає геніальне пояснення: «Проблеми з газом в Генічеську виникли через те, що ми очікували на теплу зиму». Мер говорить, що влітку з цього приводу збирали комісію, однак дійшли висновку, що домовлятися простіше з «небесною канцелярією», а не з тими, хто контролює газосховища.

По-третє. Якщо комусь здається, що провокація з дзвінками Путіну є веселою – даремно. Ми вкотре стали свідками, як десятки видань без додаткових коментарів із Генічеська і повної картини ситуації поширювали матеріали пропагандистських російських ЗМІ і тим самим нагнітали ситуацію в українському інформаційному просторі. Ми вкотре наступили на граблі, які у вигідний момент підклав агресор.

КОМЕНТАР

Катерина ГАНДЗЮК, радник херсонського міського голови з інформаційної політики:

– З усієї цієї ситуації випливає невтішний висновок. Наші чиновники всіх рангів і мастей, від провінційного крихітного Генічеська до великого столичного Києва, не можуть зробити прес-реліз про проблему, поки про неї не заговорить Путін. Нашим центральним ЗМІ абсолютно плювати на те, що там відбувається на периферії, поки туди не зверне свою увагу Путін. Вчора у наших ЗМІ топ-новиною став перекладач гугл і його переклад слова «росіяни». Всі ці релізи та заяви офіційних осіб могли б з’явитися 01.01.2016 і повинні були містити одну тезу: «Росія вкрала наш газ». Замість цього ми втратили 4 дні і тепер виправдуємося за заяви Путіна, намагаємося ніяково жартувати про мера Генічеська (від «Оппоблоку», до речі), самі жителі Генічеська в цей час дивляться російські новини, з яких дізнаються, що їх від замерзання врятували по милості Путіна. І це все набагато серйозніше, ніж здається з салатерії або Барбер-шопа, адже Генічеськ – це потенційна конфліктна зона, територія, де сьогодні все місцеве населення дратують незрозумілі люди зі зброєю, де активно підігріваються конфліктні ситуації за участю кримських татар, де «ватні» настрої дуже сильні. Нехай вас не збиває з пантелику патріотичний Херсон – він дуже далеко.

Здається, ми на порозі великої дискотеки і, судячи з недалекоглядності наших керівників, подальші події передбачити неможливо.

Іван АНТИПЕНКО, «День»