Микола Томенко: «Заради чого ми тоді воюємо?»

18 Грудня 2015 06:26
newsradio.com.ua

newsradio.com.ua

Аналізуючи проект бюджету на 2016 рік від Уряду Яценюка, народний депутат Микола Томенко нагадав історію, коли Вінстон Черчилль під час Другої світової війни виступав в англійському парламенті і на запитання «Навіщо фінансувати культуру, коли йде війна?», відповів: «А заради чого ми тоді воюємо? Навіщо нам перемога, коли не буде культури?».

«Я би розширив думку В. Черчилля і сказав би: «А для чого нам перемога, якщо не буде культури, науки, освіти, спорту, екології та, власне, нормального життя людей?..» Бюджет, який представив Уряд Яценюка, не лише «бюджет МФВ» і навіть не «бюджет виживання», це – бюджет без гуманітарної політики, бюджет БЕЗ ЛЮДЕЙ. Адже всі ключові видатки на сферу освіти, науки, культури, охорони здоров’я, фізичної культури і спорту, екології тощо або скорочені, або передані на місцеві бюджети, де, звісна річ, на це немає чітких гарантій фінансування», – зауважив М. Томенко у своєму блозі на «Обозревателе».

Найсумніше, на його думку, в цій історії те, що попри заяви про тотальну єдність між Президентом, Урядом і Верховною Радою, Уряд Яценюка ліквідував цілу низку пріоритетних гуманітарних програм всупереч Законам ВР і Указам Президента.

«Для прикладу: Президент видає Указ про пошанування учасників ліквідації аварії на ЧАЕС з нагоди 30-х роковин Чорнобильської катастрофи, а Уряд в проекті бюджету-2016 ліквідовує більшість соціальних програм чорнобильців або під егідою «оптимізації» передає їх на місцеві бюджети, де навряд чи вони будуть реалізовані. Верховна Рада приймає Закон про наукову і науково-технічну діяльність (до речі, спільно з Урядом) і всі радісно вітають таку довгоочікувану підтримку науки і автономізацію академій, а тим часом Уряд передбачає в проекті бюджету, що всі галузеві академії стануть структурними підрозділами, якими керуватимуть чиновники міністерств. Президент в Парижі на кліматичній конференції говорить про загрозу екологічної катастрофи на Сході України, а Уряд не закладає на екологічні програми коштів. І таких прикладів можна наводити дуже багато», зауважує М. Томенко.

Натомість, Уряд не забув «про себе, любимого». В прикінцевих положенням можна знайти масу унікальних моментів, де Уряд перебирає на себе «ласі шматочки» приватизаційних, земельних та інших питань. Так, Уряд хоче забрати собі право визначати перелік держпідприємств, що підлягають приватизації (на що раніше необхідна була згода парламенту). Так, зокрема, передбачається дозволити «Кабінету Міністрів затвердити у двотижневий термін Перелік об’єктів права державної власності, що підлягають приватизації у 2016 році».

«Отож, виглядає таким чином: або Уряд Яценюка розуміє, що йому залишилось недовго і він хоче піти у відставку «не з голими руками», або цей Уряд ще раз підтверджує тезу, що він є урядом зовнішнього управління і, фактично, легалізує в Україні лише інтереси МВФ чи інших міжнародних структур. За будь-яких обставин цей проект бюджету ще раз засвідчує, що Україна не має шансів на успіх, поки діє Уряд Яценюка», – підсумував Микола Томенко.