Сергій Шевцов: «Результат – закономірний»

21 листопадаа 2015 12:23
шшшш

fckristal.com

Головний тренер «Кристала» оцінив виступ своєї команди у першій половині сезону 

Вже кілька тижнів футболісти «Кристала» перебувають у відпустці. За цей час у команді відбулися деякі кадрові зміни. Чи вдало команда грала влітку і восени? Що завадило продовжити вдалий початок? Які проблеми наразі є в клубі і з яким настроєм можна дивитися у майбутнє? Ці та інші питання ми поставили наставнику «Кристала» Сергію Шевцову.

– Сергію Анатолійовичу, «Кристал» дуже успішно стартував цього сезону. Але на кінцівку команди не вистачило. Чому?

– У нас дійсно вийшов вдалий старт. Влітку ми провели збори, добре готувалися, нам чи не вперше вдалося провести їх в прийнятних умовах. Тому в перших турах наш результат був закономірний. Але, на жаль, ми не змогли вдало продовжити. Після кубкової гри із «Зорею» пішли матчі на третій-четвертий день. Було важко відновлювати футболістів. На принципову гру з «Миром» нам якраз не вистачило сил. Потім ми поїхали в Суми на гру з «Барсою». Ми просили суперника перенести матч на день, але вони не погодилися. Це їх право, але, як на мене, це трохи не по-спортивному. Бюджет на медицину у нас мізерний, тож ми не мали змоги якось прискорити відновлення гравців. А далі вже бракувало замін, ротації складу. Якби у нас були в заміні такі ж люди, як в основному складі, думаю, ми б спокійно пройшли цей етап. Може не так феєрично, як стартували, але впевнено. Після перших перемог у чемпіонаті і кубку було багато розмов про те, що пора нам виходити до першої ліги. Але я холодно до цього ставився, бо розумів, що нас чекає далі. І я не помилився. Далі були тяжкі матчі, а останні тури ми догравали з однією-двома замінами на матч. Мало того, що нам не вдалося укомплектуватися до чемпіонату, в процесі нас теж покинуло кілька гравців. Були й травми. Загалом, результат не такий, як хотілося б, але він закономірний, якщо враховувати всі ті чинники, про які я сказав. Якби ми були нижче – було б сильне розчарування. Але якщо глянути рівень фінансування і комплектацію інших клубів, то навряд є команди вище нас, яких ми повинні були обходити. Так, могли. Але не повинні безумовно. Тому треба працювати над своїми проблемами, щоб розраховувати на більше очок, вище місце в турнірній таблиці і якіснішу гру.

– Якщо повернутися до кадрів. Чи відомо, хто залишається в «Кристалі», а хто покидає клуб?

– На сьогоднішній день є позитив у тому, що всі херсонські футболісти лишаються в команді. Це наше достоїнство. Не знаю, чи є у другій лізі ще клуби, де б грало стільки місцевих футболістів. В останньому турі в основі грало вісім херсонців, один вийшов на заміну. З іногородніх залишається граючий тренер Роман Ленський. По іншим ми аналізуємо потенціал хлопців, спілкуємось про їх подальшу долю. Наразі припинили співпрацю з двома гравцями: це Георгій Сальвай і Роман Худченко.

– Яка зараз ситуація з фінансовим забезпеченням?

– Головне, що ми стабільно пройшли цю частину сезону в плані зарплат і преміальних. Хлопці пішли у відпустку без боргів. Але бракує коштів для інших клубних справ. З керівництвом клубу і міста говорили про те, що треба покращити, тож сподіваємось, що зможемо створити клуб, який зацікавить кваліфікованих футболістів, у них буде мотивація грати за «Кристал». Відповідно, міг би бути й інший результат. Це б залучило й більше вболівальників.

– Чи є якісь плани щодо зимових зборів?

– Поки важко відповісти на це питання. Рішення будемо приймати після того, як зрозуміємо, з яким бюджетом ми йдемо у новий рік. Нам треба детально знати, на що розраховувати, скільки ми можемо потратити на оплату праці, збори, виїзди та інше.

– А коли б ви хотіли зібрати команду для підготовки?

– Кінець січня – це та межа, після якої вже дуже проблематично підготувати команду. Якби було ясно, що в нас буде нормальне забезпечення на рік, я б хотів зібратися ще до нового року, аби провести втягуючий етап, аби після свят розпочати серйозну роботу. Ми щороку втрачаємо гравців у міжсезоння і потім будуємо команду заново. Тож хотілося б якнайшвидше укомплектуватися, аби в нас було достатньо часу на підготовку, а не добирати людей у процесі і налагоджувати тактику.

ФК «Кристал»