“ОПОРА” оприлюднила висновки щодо місцевих виборів у Херсоні

19 листопадаа 2015 08:20

15 листопада Громадянська мережа ОПОРА в Херсонській області проводила спостереження за днем виборів та встановленням результатів на повторному голосуванні по виборах Херсонського міського голови. За результатами спостереження можна констатувати, що органами влади, виборчими комісіями в цілому було забезпечено достатньо сприятливі організаційні умови для проведення дня повторного голосування.

oporaua.org

oporaua.org

Щодо ходу дня голосування, то він відзначився дуже низькою явкою виборців – в середньому вона склала 20,4% – на виборчі дільниці прийшли 54 939 виборців із 269 959. Зниження явки виборців на повторному голосуванні відображає специфіку та інтенсивність перебігу передвиборчої кампанії на повторному голосуванні та не може трактуватися як факт зниження суспільної легітимності результатів волевиявлення чи зростання недовіри громадян до інституту виборів.

У порівнянні із 25 жовтня, протягом дня повторного голосування спостерігачі ОПОРИ зафіксували загальне зменшення кількості порушень в діяльності виборчих комісій та інших суб’єктів виборчого процесу. Незважаючи на наявність окремих інцидентів з ознаками порушення  законодавства, за оцінкою ОПОРИ,  порушення, які були зафіксовані на виборчих дільницях, не могли вплинути на остаточне визначення переможця на повторному голосуванні з виборів міських голів.

Комісії працювали у спокійному режимі, процес підрахунку голосів пройшов без суттєвих складнощів. Найбільш важкими були порушення, пов’язані з підписанням пустих бланків протоколів по підрахунок голосів, таких фактів всього було зафіксовано три, в комісіях пояснювали це тим, що хотіли скоріше закінчити процес складання протоколів.

Дню голосування на другому турі виборів передувала неочікувана виборцями та експертами відмова від участі у виборах кандидата Володимира Сальдо (партія «Наш край»), який за результатами голосування  25 жовтня набрав другу після Володимира Миколаєнка (самовисування) кількість голосів виборців. Таким чином кандидатом став Владислав Мангер (ВО «Батьківщина»). Агітаційна кампанія була досить млявою з боку обох претендентів на посаду міського голови. Але треба відмітити, що кандидат від «Батьківщини» застосував заборонений Законом засіб агітації – продаж продуктів харчування за зниженими цінами на спеціально організованих ярмарках 08 та 13 листопада. Зараз правоохоронні органи ведуть розслідування цих фактів. З боку Володимира Миколаєнка теж були порушення у веденні агітації, зафіксовані факти розміщення листівок у громадському транспорті. Позитивним фактором ми вважаємо те, що акції, які носять ознаки підкупу виборців, організовані Владиславом  Мангером, не спрацювали. Виборці, а вони були в більшості старшого віку, і саме на цю категорію були спрямовані такі засоби агітації, проголосували за іншого кандидата.

Таким чином, можна констатувати, що вибори Херсонського міського голови відбулися у межах діючого законодавства.

Фінансування передвиборчих кампаній учасників виборів в Україні залишається непрозорим, при цьому чинне законодавство не містить дієвих санкцій за порушення встановленого порядку ведення передвиборної агітації. Механізми проміжного і остаточного фінансового звітування кандидатів, передбачені Законом України «Про місцеві вибори», поки не запрацювали повною мірою, а громадський контроль за виборчими фінансами був обмеженим.

По підсумках виборів до місцевих рад в Херсонській області ОПОРА зробили узагальнений аналіз депутатського корпусу Херсонської обласної ради, міських та районних в області рад. Склався наступний усереднений портрет депутата. Гендерний баланс складає – 71% чоловіки, 29% жінки. Загалом по області отримали мандати депутати від політичних партій – Блок Петра Порошенка «Солідарність» – 22%, «Опозиційний блок» – 20%, ВО «Батьківщина» – 15%, решта – інші партії. Серед обраних депутатів 56% безпартійні. За віком: 40-49 років – 30%, 50-59 років – 26%, 30-39 років – 18%. 84% депутатів мають вищу освіту. За професіями та родом занять – 21% підприємці, пенсіонери – 8%, освітяни та медичні працівники – 5%, решта – тимчасово не працюють, держслужбовці, , юристи та інші професії.

Щодо представництва депутатів в округах: в Херсонській обласній раді з 64 виборчих округів – на 17 округах був обраний жоден депутат, на 38 округах – по одному депутату, на 7 округах – по два депутати, на одному окрузі – аж три депутати.

По Херсону – з 54 округів на 17 не був обраний жоден депутат міської ради, на 28 округах – один депутат, на 5 округах – по два, на 2 округах – по три депутата. Такий дисбаланс депутатського представництва маємо згідно тієї системи виборів, яка представлена у Законі «Про місцеві вибори».