Чому до Херсонської області цього сезону завітала рекордна кількість туристів

30 Вересня 2015 12:40
day.kiev.ua

day.kiev.ua

Після минулорічного провального для сфери туризму сезону у 2015-му на Херсонщині планували втримати хоча б попередні показники і готувалися до гіршого. Війна й економічна криза відлякували не лише традиційно активних білорусів і росіян, які обирали недорогі альтернативи Криму, а й мешканців західної України. «Загалом ми розуміємо, що цей сезон не буде таким активним, як хотілося б. Але сподіваємось, що на Херсонщину завітає багато гостей», — говорив у коментарі «Дню» начальник управління туризму і курортів Херсонської ОДА Сергій Шкарупа наприкінці травня.

Утім, невтішні прогнози були розбиті уже в середині липня, коли користувачі соцмереж поширювали сотні фотографій із переповнених узбереж Чорного і Азовського морів. І цього року Херсонщина таки прийняла рекордну кількість гостей. За даними ОДА, майже 2,8 мільйонів людей.

Говорячи про підсумки сезону, Сергій Шкарупа був значно оптимістичніший. За його словами, люди відчули, що хоча поряд і є напруга від анексованого Росією Криму, однак на самій Херсонщині можна відпочивати спокійно і ще доволі недорого. Масовому напливу відпочивальників сприяло знецінення гривні та відносно недорогий відпочинок, навіть порівняно з Болгарією, Польщею, Словаччиною.

«Цього року ми відзначили значне збільшення гостей на Арабатській стрілці. Приїхали білоруси, українці із західних регіонів. Також зросла кількість відпочивальників у Скадовську, Лазурному, Залізному Порту. Гадаю, цьому сприяли вдалі логістичні рішення щодо направлення на Херсонщину додаткових потягів зі Львова, Дніпропетровська та з Білорусі, — каже Сергій Шкарупа. — Приїздили люди з Литви, Латвії, Польщі. Тенденціями цього сезону можна назвати напругу із водопостачанням та електромережами. Були випадки, коли вони просто не витримували навантаження. Над цим уже зараз працюють спеціалісти. Якщо говорити на перспективу, то в ОДА створено два комунальних підприємства, які опікуватимуться використанням берегової зони на Чорному і Азовському морях, щоб для всіх були однакові умови роботи. Наступного сезону на Арабатській стрілці планується відкриття курортної зони з досить амбітною назвою «Арабатські Емірати». Інвестор планує створити центри відпочинку світового рівня для різних вікових груп та враховуючи різні інтереси: спорт, культура, духовний розвиток. Також хочемо повторити молодіжні заходи Another Lands на Арабатській стрілці та фестиваль Crazy Days у Лазурному. Вони були дуже популярними».

Водночас на Херсонщині залишаються традиційні проблеми для розвитку туризму. Недорогі житлові апартаменти межують із високим рівнем антисанітарії на пляжах та поганими дорогами, хоча про це говорять щороку. Хаотично забудовані берегові лінії стали наслідком бездарної господарчої політики місцевої влади і сталої корупції. Як приклад — нещодавній скандал з арештом вже колишнього голови Голопристанської РДА Олександра Богуненка за підозрою в отриманні неправомірної вигоди у 3 мільйони гривень. Хабар нібито вимагався за відсутність перевірок для бізнесменів-сезонників з боку контролюючих органів. Наразі тривають слідчі дії по цій справі.

Відтак, підхід до сфери туризму майже не змінився, а для більшої привабливості курортних районів місцева влада робить небагато. Традиційно, «виїжджають» на природних дарах: моря, озера, річки, плавні, піщані масиви, заповідники.

Іван АНТИПЕНКО, «День»