У Генічеську запропонували перейменувати вулиці на честь кримських ханів

15 Вересня 2015 12:52
Наріман Аблязов / ua.krymr

Наріман Аблязов / ua.krymr

Глава Генічеського представництва громадської організації «Земляцтво кримських татар», член меджлісу Генічеська, тюрколог Наріман Аблязов запропонував перейменувати деякі вулиці міста на честь кримських ханів. Про це він розповів у коментарі для Крим.Реалії.

Наріман Аблязов запропонував перейменувати дві вулиці Генічеська іменами кримських ханів, які безпосередньо причетні до заснування цього міста.

«Відповідно до закону про декомунізацію, у нашому місті розпочалася процедура перейменування вулиць. Ми, кримські татари, – корінний народ цієї землі, маємо право назвати деякі вулиці цього міста іменами своїх героїв. Це наша спадщина. Це наша історія. Як тюрколог можу сказати, що мої предки жили тут тисячу років», – зазначив глава місцевого земляцтва кримських татар.

Вулицю Червоноармійську, де розташована міська рада, він запропонував перейменувати на вулицю Сахиба Гірея.

«Це дуже відомий хан, який побудував дуже багато фортифікаційних споруд на північному кордоні Кримського ханства. Зокрема, біля Херсона і в Каховці. До речі, хочу сказати, що і Каховка, і Херсон були кримськотатарськими фортецями, які захопила царська Росія і потім перейменувала», – пояснив Наріман Аблязов.

«Також вулиці Куйбишева або 9 січня запропонував перейменувати на честь Мухаммед Герай Хана, який за свої кошти побудував тут фортецю Дженішке, яка стала містоутворюючою і дала назву цьому поселенню»,– додав тюрколог.

Аблязов розповів, що пропозицію він озвучив на нещодавньому «круглому столі» за участю представників ОБСЄ та Генічеської райдержадміністрації. Пізніше він візьме участь у відповідній робочій комісії міської ради, яка після обговорення жителями цих вулиць, може винести пропозицію на сесію міської ради.

Нагадаємо, у квітні 2015 року Верховна Рада прийняла закон «Про засудження комуністичного та нацистського тоталітарних режимів», у травні його підписав президент Петро Порошенко. За законом, зокрема, перейменуванню підлягають обласні центри Кіровоград та Дніпропетровськ. Рішення про перейменування вулиць і площ приймається на місцевому рівні, що стосується зміни назв міст, то остаточне рішення за парламентом.