Відсьогодні заповідники, заклади культури, освіти і спорту не платитимуть земельний податок, – Томенко

2 Вересня 2015 14:01
kidsonly.com.ua

kidsonly.com.ua

З 1 вересня 2015 року набирає чинності Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо створення сприятливих умов для надання освітніх послуг дошкільними та загальноосвітніми навчальними закладами недержавної форми власності» № 654-VIII, який прийнято Верховної Радою України 17 липня 2015 року.

У даному Законі пункт 282.1 статті 282 Податкового Кодексу доповнюється підпунктом 282.1.4, згідно з яким звільняються від сплати земельного податку дошкільні та загальноосвітні навчальні заклади незалежно від форми власності і джерел фінансування, заклади культури, науки, освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, фізичної культури та спорту, які повністю утримуються за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів.

Відтак, заповідники, національні природні парки тощо, які перебувають у віданні Національної академії наук України, Національної академії аграрних наук, Міністерства освіти і науки та повністю утримуються за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів, звільняються від сплати земельного податку, повідомив Голова Комітету ВР з питань екологічної політики Микола Томенко.

Зокрема, це стосується Біосферного заповідника «Асканія-Нова» імені Ф.Е. Фальцфейна, Національного дендрологічного парку «Софіївка» та інших установ природно-заповідного фонду.

«На жаль, цю недолугу ініціативу урядовців Верховній Раді вдалося виправити лише з вересня цього року. Сподіваюсь, що з набуттям чинності цього Закону місцеві чиновники не будуть вимагати від закладів гуманітарної сфери, які сьогодні і так ледь виживають, сплачувати ще й спеціальний земельний податок», – зазначив М. Томенко.