На Херсонщині курортний бум, але бюджетних коштів мало

31 Серпня 2015 11:41
uateka.com

uateka.com

Курортний бум на чорноморському та азовському узбережжі Херсонщини чомусь дуже мало позначається на рівні бюджетних доходів.

За даними облдержадміністрації, цьогоріч в області вже побувало 2,5 мільйони відпочивальників – на півмільйона більше, ніж за весь сезон минулого року. Але при цьому суми курортного збору якщо виросли, то дуже незначно. У прес-службі ГУ ДФС Херсонщини повідомляють: з початку 2015-го до місцевих скарбничок власники готелів та оздоровниць перерахували 258 тисяч гривень порівняно із 215,1 тисячами у 2014 році. При цьому у ажіотажному для курортів липні нинішнього року обсяг курортного збору склав усього 136,6 тисяч гривень – на 35,7 тисяч більше, ніж протягом липня минулого року.

Причина такої колосальної різниці у великій кількості курортників та мізерності податкових відрахувань проста: переважна більшість гостей краю віддає перевагу відпочинку у приватних міні-готелях. Вони існують «під прикриттям» статусу звичайних житлових будинків, і часом не сплачують не те що туристичного збору, а взагалі ніяких податків. Зо два десятки років місцева влада намагається їх легалізувати, та ефект від її діяльності завжди був зворотнім: чим більше галасу навколо «тінізації» відпочинку, тим більше об’єктів курортної інфраструктури працює «в тіні».

До того ж, щороку на узбережжі тишком-нишком з’являються нові «підпільні» готелі, записані на підставних осіб, фактичними власниками яких є ті ж діючі або відставні держслужбовці, судді, правоохоронці або члени їх родин. І місцеві жителі, котрі все це прекрасно знають, потім ходять вулицями й показують знайомим: оцей двоповерховий котедж у Залізному Порті збудував екс-голова суду, а тут у «хатинці» на Арабатці вартістю півмільйона доларів приймає відпочивальників також колишній голова обласної податкової адміністрації.