Микола Томенко: В нинішній редакції зміни до Конституції не наберуть 300 голосів восени

31 Серпня 2015 14:50
lb.ua

lb.ua

Зміни до Конституції не мають шансів бути ухваленими восени у 300 голосів, доки у влади буде відсутнє бажання дискутувати за змістом цих змін і готовність змінювати президентський законопроект.

Про це народний депутат України Микола Томенко заявив журналістам в кулуарах парламенту.

Він висловив переконання, що сьогодні за зміни до Конституції проголосують від 260 до 275 народних депутатів. «Але це вже менше, аніж за направлення цих змін до Конституційного Суду, коли «за» проголосували 288 депутатів ВР», – зауважив М. Томенко.

На його думку, менша кількість народних депутатів підтримає конституційні зміни через те, що ініціатори цих змін вирішили взагалі не дебатувати зміст конституційної дискусії, а почали ділити країну на «зрадників» і «не зрадників»..

«Колись один із керівників середньовічної держави сказав про те, що в його країні – всі брехуни. Тоді виходить, що він очолював країну брехунів… Тому, очевидно, треба шукати не «зрадників» чи «друзів Путіна», а такий зміст тексту, який був би предметом суспільного договору і відповідав національним інтересам України», – вважає Микола Томенко.

Натомість сьогодні чуємо абсолютно неадекватні речі у коментарях стосовно необхідності голосування за нову Конституцію. По-перше, говорять, мовляв, сьогодні проголосуємо, а потім будемо вносити зміни. «Це не відповідає дійсності, оскільки після попереднього схвалення, вносити зміни вже не можна», – зауважив М. Томенко.

По-друге, говорять, мовляв, особливості місцевого самоврядування не так небезпечні, бо у п. 16 ст. 92 діючої Конституції вже нібито є можливість «особливого статусу регіонів». «Це абсолютно не відповідає дійсності,оскільки в п. 16 ст. 92 чинної Конституції України надано право Верховній Раді виключно законами визначати «статус столиці України; спеціальний статус інших міст», – зауважує Микола Томенко.

Він додав, що це – цілком європейська норма, оскільки під визначенням статусу міста маються на увазі виключно самоврядні функції, а не ті, які надані сьогоднішнім Законом «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей» і які хочуть закріпити в новій Конституції. Зокрема, функції, які не мають жодного відношення до місцевого самоврядування: створення власної міліції, право погоджувати призначення в органах прокуратури, право на окрему зовнішньоекономічну діяльність тощо.

«Тому, доки влада проводитиме дискусії щодо форми, а не змісту змін до Конституції, немає шансів, щоб на наступній сесії парламенту ці зміни набрали 300 голосів», – підсумував Микола Томенко.