У Херсоні відкрили пам’ятний знак на кладовищі, де поховані військовополонені німецької армії

30 Серпня 2015 15:33

111111

У Херсоні відкрили пам’ятний знак на кладовищі, де поховані 728 солдатів армії Німеччини, які під час Другої світової війни перебували в радянському таборі для військовополонених.

Знак відкритий за ініціативи та зусиллями міського Центру німецької культури. За словами керівника Центру Лідії Лазебної-Циммер, за кладовищем, де поховані військовополонені, активісти центру доглядають ще з дев’яностих років минулого сторіччя.

2222222

«Майже всі військовослужбовці армії Німеччини, які перебували в таборі, розташованому в Херсоні, самі здалися в полон. Це були хлопці переважно віком до тридцяти років, які стали заручниками агресивної політики диктаторського режиму. І вони багато зробили для Херсона: чимало будинків у центральній частині міста споруджені руками військовополонених. Тому, на нашу думку, ті з них, які залишилися тут назавжди, заслуговують на наше вшанування», – сказала Лідія Лазебна-Циммер.

Вона зазначила, що полонені, які поховані на цьому кладовищі, загинули протягом одного місяця.

33333333

«Обставини їхньої смерті мені не відомі. Уся інформація про німецьких військовополонених, які були в Херсоні, – у Москві. Єдине, що я змогла отримати звідти за багато років, – книгу реєстру поховань, де є тільки перелік людей. Цю книгу я передала в Німеччину, і до нас часто приїздять родичі загиблих, відвідують це кладовище», – розповіла керівник херсонського Центру німецької культури.

Пам’ятний знак освятили римо-католицький та лютеранський священики, які відправили спільне богослужіння.

444444444