«Бурштиновий» закон буде підготовлено до кінця вересня 2015, – Томенко

11 Серпня 2015 12:02
lb.ua

lb.ua

Голова Комітету Верховної Ради з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи у своєму інтерв’ю газеті «Лівий берег» сказав, що на сьогоднішній день у парламенті обговорюються дві концепції, як можна легалізувати та упорядкувати видобуток бурштину. Перша – створити державну вертикаль з комунальними підприємствами та єдиною бурштиновою біржою. Друга – надати право видобутку бурштину як комунальним, так і приватним підприємствам через аукціон, а також не обмежувати варіанти продажу. Микола Томенко ж схиляється саме до другого варіанту, без монополізації, оскільки вона завжди призводить до корупції і сподівається, що до кінця вересня законопроект буде підготовлений до другого читання. Наразі подано близько 400 правок і робоча група з представників усіх фракцій, Житомирської та Рівненської місцевих рад та підприємців завершує їхнє опрацювання.

Така бурштинова проблема виникла не сьогодні і спроби її вирішення здійснюються вже  протягом останніх десяти років.

«Однак, проблема полягає у тому, що, власне, «бурштинова мафія» жила та процвітала і в попередні роки. Корупція в цій сфері була організована і «тиха». Чітко було зрозуміло, хто кому і за що платить. Однак, в умовах військового та анархічного стану в країні старі схеми вже не працюють. Тому й розпочався нинішній конфліктний перерозподіл бурштинового ринку вже із залученням не лише охоронців, а й добровольців та колишніх учасників АТО.

Отож, наведення порядку у цій сфері  із залученням міліції, прокуратури,  СБУ, митників  та прикордонників, узаконення старательської праці, гарантування проведення рекультиваційних робіт – завдання найближчого часу.» – наголосив народний депутат Микола Томенко.