Микола Томенко: Коли «справи узурпаторів» будуть передані до суду?

5 Серпня 2015 13:05
112.ua

112.ua

Народний депутат України Микола Томенко відзначив, що останнім часом організатори та речники політичного режиму Януковича почали більш активну політичну діяльність.

Так, коментуючи у своєму блозі на «Обозревателе» новину про створення так званого «уряду у вигнанні» на чолі з Миколою Азаровим, який «рятуватиме» з Москви Україну у складі колишніх нардепів від Партії регіонів Ігоря Маркова, Володимира Олійника, Олега Царьова та інших, а посаду «альтернативного президента України» обійматиме В. Олійник, Микола Томенко зазначив, що, за логікою речей, треба було би ще оголосити «Верховну Раду у вигнанні» на чолі з колишнім першим віце-спікером Ігорем Калєтніком.

Микола Томенко зауважує, що елемент узурпації влади режимом Януковича складався з низки рішень, в тому числі – і Верховної Ради, і рішень Конституційного Суду про відміну діючої Конституції. «До речі, я розумію, що Генпрокуратура так і не розпочинала розслідування справи стосовно членів КС, які і досі тлумачать Конституцію, яку вони незаконно повернули», – зауважив М. Томенко.

Він нагадав, що ще одна резонансна справа про узурпацію влади – це так звані «диктаторські закони» 16 січня, які публічно представляв та зареєстрував В. Олійник разом з В. Колесніченком та іншими, а «проводив» у парламенті – І. Калєтнік.

М. Томенко також згадав, як свого часу Азаров високо оцінив «подвиг» комуніста Калєтніка у справі ухвалення цих законів, майже, як супермена: «Першому заступнику голови Верховної Ради довелося вилазити зі свого кабінету через вікно і дах парламенту. І треба віддати належне мужності цієї людини, яка, ризикуючи життям, забезпечила відкриття та проведення цієї, підкреслюю, унікальної за всю історію України сесії Верховної Ради…».

«Тому, за логікою речей, «трійка у вигнанні», яка з-за кордону буде «рятувати» Україну, – це Азаров, Калєтнік і Олійник, – зауважує політик. – Але якщо говорити серйозно про цю ситуацію, то вона доволі сумна, оскільки виглядає таким чином, що ні по відношенню до вищезгаданої «трійки» та інших політиків, які причетні до «проведення» у парламенті законів про диктатуру, що ухвалювались підняттям рук, ні стосовно членів Конституційного Суду, які відмінили діючу на той час Конституцію, Генеральна прокуратура не просунулась ні на крок».

«Я давав свідчення у справі про ухвалення «диктаторських» законів вже більше як півроку тому. Але жодної інформації про те, коли ж буде передано до суду справу Олійника, Калєтніка, Колесніченка та інших, немає. Це означає, що чим довше будуть відтягуватися справи стосовно ключових представників режиму Януковича, тим більше зростатиме недовіра до судових і правоохоронних органів та влади загалом», – підсумовує М. Томенко.

Він також наводить дані соціологічного дослідження, які переконують, що сьогодні українці найбільше не довіряють саме правоохоронним органам та судам. Так, згідно з останнім дослідженням, проведеним фондом «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» та соціологічною службою Центру Разумкова з 22 по 27 липня 2015 року, українці найменше довіряють російським ЗМІ (баланс довіри/недовіри -76%) та усім правоохоронним органам України, причому недовіра до них за п’ять останніх років суттєво зросла: суди (- 67%), прокуратура (-67%), міліція (-57%).