Микола Томенко: Україні потрібна не співаюча, а читаюча, думаюча і працююча влада

17 Липня 2015 11:25
112.ua

112.ua

Про це народний депутат України Микола Томенко сказав в ефірі «112 каналу» в програмі «День. Made in Ukraine» з Павлом Кужеєвим.

Коментуючи характер обговорення змін до Конституції та той факт, що під час їх представлення вчора у парламенті двічі співався Гімн України, М. Томенко сказав, що «політики і справді підтвердили, що влада у нас співоча. Аби вона ще була думаюча і читаюча і працююча, тоді було би все добре. Адже зараз ми в тій ситуації, що треба менше співати, а більше працювати і приймати рішення в інтересах людей».

Проте, за його словами, аналіз виступів Президента і лідерів фракцій наштовхує на думку, що спічрайтери Глави держави або не читали тексту змін до Конституції, або спеціально в тексті промови написали те, що не відповідає дійсності.

Для прикладу Микола Томенко навів слова Президента, який сказав, що префекти матимуть контролюючі функції, натомість в тексті змін у ст. 118 та 119 чітко зафіксовано, що їхні функції – суто виконавчі. Так, у ст. 118 зазначено, що «виконавчу владу в районах і областях, у Києві та Севастополі здійснюють префекти». Крім того, префект, відповідно до ст. 119 п. 5 «на підставі і в порядку, що визначені законом, видає акти, які є обов’язковими на відповідній території».

«Подібний характер виступів був і у лідерів фракцій. Тому склалося враження, що не всі встигли ознайомитись із текстом проекту змін до Основного Закону, за який переконливо агітували», – зауважив народний депутат.

Микола Томенко також зазначив, що без змін Конституції в бік реального європейського місцевого самоврядування він не бачить шансів для того, щоб восени цей документ був підтриманий в парламенті 300-ми голосами.

«Владі треба серйозно змінюватися. Україні не потрібна співаюча влада. Влада має бути читаюча, думаюча і працююча», – підсумував Микола Томенко.